Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Giuseppe Abbati (1836–1868)
1.042 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nebunia artei renascentiste
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giuseppe Casciaro:
763 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giuseppe Verdi
809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti-Pieta vaticana
2.335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Dan Iordachescu-biografie
1.758 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Merisi da Caravaggio
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Antonio Salieri
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jules Pascin:
707 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cesare Pugni
570 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Giuseppe Arcimboldo

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.02.2018  Adauga la favorite 1.334 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Giuseppe Arcimboldo (n. 1527, Milano - d. 11 iulie 1593, Milano) a fost un pictor italian exponent al manierismului, cunoscut mai ales datorita figurilor alegorice executate prin combinatia diverselor obiecte si vietuitoare (fructe, legume, pesti, pasari, carti etc.), legate metaforic de subiectul reprezentat
Giuseppe Arcimboldo s-a nascut la Milano in anul 1527. Tatal sau, Biagio Arcimboldo, descendent dintr-o ramura secundara a unei familii aristrocrate milaneze, era pictor, angajat pentru decorarea Domului din Milano. Contactul precoce al lui Giuseppe cu arta si literatura a fost favorizata de relatiile de prietenie ale tatalui sau cu Bernardino Luini, elev al lui Leonardo da Vinci. In atelierul patern, Giuseppe isi incepe activitatea artistica catre anul 1549, lucrand in special la schitele pentru realizarea vitraliilor din Dom.

Lui i se atribuie ciclul cu 48 de compozitii pe tema vietii Sfintei Caterina din Alexandria, vitralii realizate in 1556 de un maestru german. Arcimboldo avea deja in acel timp faima unui pictor valoros. Ultima aparitie a numelui sau in arhivele Domului din Milano dateaza din anul 1559, cu referinta la realizarea desenului pentru o tapiterie destinata Domului din Como; motivele altor sapte tapiterii apartin probabil tot lui, tinand seama de tematica si stilul caracteristic al bordurilor bogate.

Orasul Milano, ca si intreaga Italia de nord, se gasea din anul 1525 sub suveranitatea casei de Habsburg. In 1562, Arcimboldo este chemat de catre imparatul Ferdinand I la curtea imperiala din Viena. Fiul acestuia, imparatul Maximilian II il numeste in 1564 "pictor al curtii" (Hofmaler). Arcimboldo se bucura de un bun renume, nu numai pentru pictura, dar si pentru lucrari decorative la diferite festivitati, scenografie, lucrari de arhitectura, hidraulica etc. In primii doi ani de activitate la Viena realizeaza numeroase portrete ale membrilor familiei imperiale si primele versiuni ale ciclurilor "Cele patru anotimpuri" si "Cele patru elemente", in maniera devenita tipica, constand in compozitiile alegorice din obiecte, fructe si legume. Aceste tablouri fura prezentate imparatului in ziua de Anul Nou 1569.

Arcimboldo isi pastreaza functiile si sub imparatul Rudolf II, fiu si urmas al lui Maximilian, care muta capitala imperiului la Praga. Rudolf, din punct de politic un suveran fara insemnatate, in schimb un iubitor si protector al artei si stiintelor, aduna la curte artisti, astronomi, astrologi si alchimisti. Arcimboldo creeaza nucleul unui muzeu artistic, din care se va dezvolta o faimoasa galerie de arta (Kunst- und Wunderkammer).

La festivitatile organizate la curte, ca nunta (1571) si incoronarea (1572) lui Rudolf II, Arcimboldo reprezinta o sursa inepuizabila de surprize: costume originale, personagii extravagante, petreceri diverse, masti grotesti.

In anul 1587, Arcimboldo paraseste Praga si se intoarce la Milano. Continua sa lucreze pentru curtea imperiala, printre altele cele doua tablouri celebre: Ninfa Flora si Rodolfo II in veste di Vertunno (portretul lui Rudolf II in chipul zeului Vertumnus). Impresionat de aceste tablouri, Rudolf II il inobileaza, dandu-i titlul de conte (1592). La 11 iulie 1593, Giuseppe Arcimboldo moare, bolnav fiind de calcului renali cu retentie urinara.

Cateva decenii dupa moartea sa, renumele lui Arcimboldo incepe sa se piarda. Redescoperirea creatiei sale artsitice are loc abia in cursul secolului al XX-lea, sub impulsul picturii suprarealiste, fiind admirat in special de Salvador Dali. Arcimboldo a fost interepretul culturii "magico-cabalistice", caracteristica secolului al XVI-lea, si al acelui "manierism" ce avea sa urmeze picturii renascentiste


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.