Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Crearea lui Adam - Michelangelo Buonarroti
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti - Geniul Renasterii
1.966 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo - Capela Sixtina - muzica Miles Davis
2.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Michelangelo a explicat:
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai faimoase 10 opere de arta de Michelangelo
316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sa vezi la Galeria Uffizi I In spatele capodoperei
269 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David, de Michelangelo
1.251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cateva secrete ale lui Michelangelo Buonarroti
1.989 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Castelul Sforzesco, Milano a III-a
1.791 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A History of St. Peter's Basilica
606 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Michelangelo Buonarroti-Pieta vaticana

 
 
 
 
 
Adaugat de Alexandra 12.03.2012  Adauga la favorite 2.345 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Michelangelo Buonarroti-Pieta vaticana (1497-1499) se afla in Biserica San Pietro din Roma-Vatican

Pieta este o sculptura creata in 1499 de artistul Michelangelo Buonarroti.

In prezent, aceasta capodopera de o valoare inestimabila a sculpturii renascentiste se afla la Vatican, in Bazilica Sfantul Petru. Este singura lucrare semnata de Michelangelo. Semnatura poate fi vazuta pe centura care ii incinge pe diagonala pieptul Fecioarei.

Statuia a fost realizata pentru cardinalul francez Jean de Billheres, care fusese repartizat in Roma. Statuia a fost facuta ca monument funerar a cardinalului, dar a fost mutata in prima capela pe partea dreapta de la intrarea in bazilica, in secolul XVIII, unde se gaseste actualmente.

Aceasta faimoasa opera de arta o intruchipeaza pe Fecioara Maria tinand in brate trupul lui Iisus dupa crucificare. Aceasta tema este de origine Nordica, populara la vremea respectiva in Franta, insa nu si in Italia. Interpretarea data de Michelangelo lui Pieta este unica. Este o lucrare de o deosebita importanta intrucat impleteste idealurile de frumusete renascentiste cu cele naturaliste.



Semnatura

Pentru prima data, Pieta a fost gazduita la capela Santa Petronilla, un mausoleu roman aflat langa transeptul sudic al bazilicii Sfantul Petru, pe care cardinalul o alesese drept capela unde vor avea loc funerariile sale. Capela a fost demolata de catre arhitectul Donato Bramante in timpul recladirii bazilicii.

Conform spuselor lui Giorgio Vasari, la scurta vreme dupa instalarea lui Pieta in capela, Michelangelo a auzit unele remarci cum ca ar fi lucrarea unui alt sculptor, Cristoforo Solari, nu a sa.

De suparare, Michelangelo a sculptat MICHAELA[N]GELUS BONAROTUS FLORENTIN[US] FACIEBA[T] (Michelangelo Buonarroti, Florenta, a facut-o) pe centura de pe pieptul Fecioarei Maria.

A fost singura lucrare pe care a semnat-o vreodata. Mai tarziu si-a regretat gestul, considerandu-l o aroganta si a jurat ca nu-si va mai semna niciodata vreo lucrare.


Atacul

De-a lungul timpului, Pieta a suferit mai multe deteriorari. Patru degete de la mana stanga a Fecioarei au fost sparte in timpul unei mutari. Au fost restaurate in 1736 de catre Giuseppe Lirioni, iar unii savanti sunt de parere ca restauratorul si-a permis sa aduca modificari, facand pozitia mainii mai putin "emfatica".

Cea mai mare distrugere a suferit-o la 21 mai 1972, in Duminica Rusaliilor cand un geolog dezaxat mintal pe nume Laszlo Toth, a intrat in capela si a atacat sculptura cu un ciocan geologic strigand "Eu sunt Iisus Hristos". Martorii au luat bucatile de marmura care au sarit. Mai tarziu, unele dintre acestea au fost returnate, insa multe dintre ele nu, printre care si nasul Fecioarei, care a trebuit sa fie reconstruit dintr-un bloc taiat din spate.

Dupa atac, capodopera a fost minutios restaurata si inapoiata bazilicii Sfantul Petru, imediat dupa intrare pe partea dreapta, intre Sfanta Usa si altarul Sfantului Sebastian, iar acum este protejata de un geam blindat.


Sursa:
Wikipedia.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.