Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  ZAHARUL HRANESTE CANCERUL ?
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Abcesul renal
1.857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancerul fatalitate sau vina personala
847 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chistul renal
2.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NU IGNORA NICIODATA ACESTE 10 SEMNE ALARMANTE ALE CANCER
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pielonefrita
1.748 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficiile usturoiului negru
861 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simptome ale tumorilor cerebrale
1.078 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciuperca medicinala ce previne/combate cancerul si afect
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4 simptome timpurii ale cancerului ovarian
1.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Cancerul renal

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.02.2018  Adauga la favorite 1.151 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cu toate ca reprezinta aproximativ doar 3% din totalul cancerelor la adult,cancerul renal este o entitate din ce in ce mai des intalnita in serviciile de urologie si oncologie. Intervalul de varsta frecvent afectat este 50-70 ani cu un raport de aproximativ 2/1 barbati /femei. Nu in ultimul rand, acest tip de cancer se intalneste la copii,chiar incepand cu varsta de 6 luni.
Rata de supravietuire la 5 ani per global este estimata la peste 70%. Mai mult de jumatate dintre pacienti sunt diagnosticati cu o boala localizata. In acest caz, rata de supravietuire la 5 ani este peste 90%. Daca boala este local avansata, cu extensie in grasimea perirenala,organele de vecinatate sau ganglionii limfatici regionali,rata de supravietuire la 5 este usor peste 60%. In cazul bolii metastatice supravietuirea la 5 ani este in jur de 10 %.

Forme si cauze
Cancerul renal nu este o singura boala. Majoritatea covarsitoare este reprezentata de carcinomul cu celule clare (75%),restul fiind reprezentat de carcinoamele papilare(15%), cromofobe(5%) si oncocitoame(5%). Aceste cancere sunt profund diferite atat histologic cat si din punctul de vedere al evolutiei clinice si pot avea drept cauza anomalii genetice diferite.

O serie de factori ambientali,hormonali,celulari si genetici au fost incriminati ca factori de risc in aparitia cancerului renal.

Dintre acestia fumatul dubleaza riscul de a dezvolta un cancer renal si se presupune ca este raspunzator pentru peste 30 % din cancerele renale la barbati si peste 25% la femei.

Obezitatea se asociaza cu un risc mai mare de a dezvolta un cancer renal si mai ales un cancer cu celule clare,in special la femei.

Abuzul de analgetice, in special cele care contin fenacetina, creste riscul de cancer renal tranzitional.

Dintre factorii ambientali si ocupationali expunerea la diversi solventi industriali cum ar fi tricloretilena sau la metale gen cadmiu sau asbest mareste riscul pentru aceasta neoplazie.

Dializatii cronici sunt predispusi pentru dezvoltarea unei boli polichistice renale care are potential de transformare maligna.

Nu in ultimul rand istoricul familial de cancer. Cei care au o ruda de gradul intai diagnosticata cu cancer renal(parinte,frate,sora,copil) prezinta un risc crescut de a dezvolta boala, risc ce creste odata cu afectarea unui numar mai mare de membrii ai familiei. Cu toate ca exista familii cu mai multi membrii afectati, cancerul renal ereditar este rar,reprezentand aproximativ 5% din totalul cancerelor renale. Acestea sunt legate de mutatiilor catorva gene asociate fiecare unui tip specific de cancer renal. Dintre sindroamele genetice cel mai cunoscut este sindromul Von Hippel Lindau(VHL). In cadrul acestui sindrom pacientii prezinta o predispozitie speciala de a dezvolta tumori in diverse organe cum ar fi: rinichii,creierul,pancreasul,suprarerenalele, globul ocular sau epididimul.Identificarea unui sindrom genetic in cadrul unei familii trebuie sa conduca la instituirea unui plan de screening coerent si a unui tratament corespunzator.

Simptome si diagnostic
Tabloul clinic: Cancerul renal poate ramane asimptomatic o perioada lunga de timp. Durerea,prezenta de sange in urina(hematurie) sau palparea unei mase tumorale in flanc apar in general tardiv si indica adeseori o boala avansata. Simptomatologia de ordin general, de tipul pirexie(febra),astenie,scadere ponderala inexplicabila apare in general in stadii avansate de boala.

Investigatiile imagistice gen urografie,computer tomograf,rezonanta magnetica nucleara sau PET-CT sugereaza diagnosticul care este confirmat prin biopsia renala sau direct intraoperator.

Examinarile imagistice permit incadrarea bolii intr-un anume stadiu de evolutie in functie de criteriile standard TNM(unde T inseamna tumora,N adenopatii locoregionale iar M metastaze). Stadiile initiale(I si II) sunt departajate de dimensiunea formatiunii tumorale in timp ce in stadiul local avansat(III) boala a diseminat in ganglionii limfatici regionali sau a depasit conturul rinichiului cu infitrarea tesutului perinefretic sau a venelor mari renale. Stadiul IV este stadiul metastatic in care tumora se extinde catre glanda suprarenala sau depaseste o portiune fibroasa perirenala numita fascia lui Gerota, sau se extinde catre diverse alte parti ale corpului.

Factorii de prognostic cei mai importanti in cancerul renal sunt: tipul tumoral, gradul de diferentiere (care descrie cat de diferite sunt celulele tumorale fata de celulele normale), statusul de performanta sau prezenta simptomatologiei (febra, transpiratii sau alte simptome).

Tratamentul in cancerul renal
Tratamentul cancerului renal este complex si depinde de o serie de factori printre care tipul tumorii, stadiul bolii,afectiunile asociate,statusul de performanta,efectele secundare ale eventualelor tratamente si nu in ultimul rand de preferintele pacientului. Principalele optiuni terapeutice sunt interventia chirurgicala,terapia tinta si /sau imunoterapia. Radioterapia ca si chimioterapia au un rol limitat in cancerul renal.

Interventiile chirugicale includ mai multe tipuri de proceduri:

Nefrectomia radicala care inseamna indepartarea intregului rinichi si a tesuturilor de vecinatate. Poate fi completata de limfadenectomie, adica indepartarea ganglionilor limfatici regionali

Nefrectomia partiala adica indepartarea doar a unei parti din rinichi care se adreseaza anumitor situatii de tumori limitate. Acest tip de interventie chirurgicala conserva functia rinichiului si scade riscul de a dezvolta o boala cronica renala postoperator. In acest moment tendinta este de limitare cat mai mare a extensiei operatiei pentru minimalizarea efectelor secundare acesteia si maximizarea vitezei de recuperare iar chirugia laparoscopica sau robotica reprezinta o realitate din ce in ce mai mare si in Romania.

Ablatia prin radiofrecventa sau crioablatia sunt proceduri microchirugicale cu utilizare punctuala in anumite situatii bine definite. Desi aceaste proceduri sunt aprobate pentru tratamentul tumorilor mici renale sunt necesare studii suplimentare pentru validarea pe termen lung a acestui tip de interventie.

Interventia chirurgicala este principala metoda de tratament in boala localizata sau local avansata. De asemenea, nu de putine ori,se recurge la interventia chirurgicala chiar si in conditiile unei boli metastatice. Ratiunea chirurgicala in boala metastatica deriva din observatia potrivit careia evolutia unei boli metastatice este influentata pozitiv de nefrectomie.

In boala metastatica principalele mijloace terapeutice sistemice sunt diferitele forme de terapie tinta si respectiv imunoterapia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.