Ce este smaltul dentar
Smaltul dentar reprezinta invelisul extern care acopera dintele.
Acesta reprezinta cel mai dur tesut din corpul uman si acopera coroana dentara, partea vizibila a dintelui.
Smaltul protejeaza dintii de uzura zilnica provocata de muscat, mestecat sau scrasnit.
De asemenea, izoleaza dintele de durerea pe care o pot provoca temperatura sau substantele acide. Desi este foarte dur, smaltul se poate crapa sau ciobi, iar din cauza faptului ca nu contine celule vii, organismul nu il poate repara.
Frecvent, dintii sunt afectati si prin alte procese in afara de caria dentara si de traumatisme. Uzura dintilor reprezinta un astfel de proces in care dintii pierd treptat din structura lor.
Cuprins
Ce este smaltul dentarCauzele eroziunii dentareSimptomele eroziunii smaltului dentarMetode de prevenire a eroziunii dentareTratamentul eroziunii dentaresus
Cauzele eroziunii dentare
Consumul excesiv de bauturi acidulate
Consumul sucurilor naturale (acidul unor fructe poate fi mai puternic decat acidul de baterie)
Xerostomia sau sindromul gurii uscate
Alimentatie bogata in zaharuri
Probleme gastrointestinale
Factori externi (stres, frecare, uzura)
Atritia reprezinta uzura ca urmare a contactelor dintre dinti, fara interpozitie alimentara si fara interventia altor factori externi. Ea poate fi fiziologica, normala odata cu varsta sau patologica, in aceasta categorie intrand scrasnirea dintilor si bruxismul.
Bruxismul reprezinta afectiunea ce se caracterizeaza prin scrasnirea si inclestarea dintilor in timpul zilei sau noaptea in somn, ducand la pierderi importante de smalt pana la descoperirea dentinei si chiar a camerei pulpare.
Printre cauzele bruxismului se numara stresul, anxietatea, tulburarile de comportament de tip agresiv, compulsiv, cat si hiperactivitatea. Principalul tratament utilizat este acela prin gutiere, reducand astfel nivelul de uzura al dintilor, insa este esential tratamentul afectiunii de baza, fiind recomandata in acest sens consilierea psihologica.
Abraziunea apare in urma masticatiei sau ca urmare a periajului dentar, dar si ca urmare a unor obiceiuri vicioase sau ticuri:
roaderea unghiilor
deschiderea sticlelor cu dintii
fumatul pipei
cantatul la instrumente de suflat: trompeta, trombon, saxofon
consumul exagerat de seminte
mentinerea intre dinti de obiecte precum: creion, ac de cusut
Ȋn acest caz, se indica pacientului sa renunte la obiceiul ce determina uzura dentara sau sa reduca intensitatea periajului dentar.
Abfractia reprezinta uzura dintilor vizibila in portiunea de colet, de forma triunghiulara, in zona vecina gingiei. Cauzele care duc la acest tip de uzura sunt periajul excesiv si trauma ocluzala: aplicarea unor forte foarte mari in momentul masticatiei alimentelor. Abfractia se trateaza prin obturatie dentara si reducerea fortelor utilizate atat in triturarea si sfasierea alimentelor, cat si cele aplicate in momentul igienizarii.
sus
Simptomele eroziunii smaltului dentar
sensibilitate – anumite alimente (dulciuri) sau temperatura alimentelor (cald/rece) pot cauza dureri de dinti
fisuri sau ciobituri – marginile dintilor pot deveni ascutite, neregulate
schimbari de culoare – in faze avansate, dentina ramane expusa, iar dintii capata o tenta galbena
sus
Metode de prevenire a eroziunii dentare
Redu alimentele si bauturile acide, asa cum sunt sucurile carbogazoase si citricele. In cazul in care le consumi clateste gura cu apa de fiecare data.
Utilizeaza un pai atunci cand consumi bauturi acide. Astfel lichidul va ajunge in partea din spate a gurii si nu va atinge dintii.
Utilizeaza guma de mestecat intre mese. Productia salivara va fi crescuta si va ajuta la protectia dintilor.
Consuma mai multa apa in cazul in care obisnuiesti sa ai gura uscata
Evita sa te speli pe dinti imediat dupa ce ai consumat bauturi acidulate
sus
Tratamentul eroziunii dentare
Tratamentul eroziunii dentare depinde de gravitatea problemei. Uneori este suficient sa mergi la controale periodice pentru a tine afectiunea sub observatie.
In cazul in care dentina devine expusa, medicul stomatolog poate alege varianta unei simple obturatii sau, in cazuri mai grave, poate apela la coroane sau fatete dentare.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.