“Aceasta afectiune apare atunci cand molarul de minte erupe partial. Spatial creat intre gingie si dinte permite acumularea resturilor alimentare si bacteriilor. Neindepartata, placa bacteriana duce la inflamarea gingiei si producerea unei infectii. In cazuri severe de pericoronarita, inflamatia si infectia se pot extinde la zona obrajilor sau a gatului." spune dr.Ionut Leahu.
sus
Simptome de pericoronarita
• Durere
• Inflamatie
• Trismus (imposibilitate de a deschide gura)
• Abces
• Gust neplacut (cauzat de infectia care se raspandeste in cavitatea orala)
Cum se depisteaza
In cadrul unui consult periodic, medicul dentist efectueaza radiografii si examineaza starea molarilor de minte, precum si pozitia acestora. Astfel, poate depista si aparitia inflamatiei sau a infectiei datorata de eruperea molarilor de minte.
In cazul in care experimentezi simptomele pericoronaritei, cel mai bine este sa te adresezi medicului dentist. Acesta poate evalua starea afectiunii si iti poate sugera tratamentul corect.
“In stare acuta, in care maxilarul si obrazul sunt inflamate, medicul dentist poate prescrie tratament medicamentos (antibiotic si antiinflamator). In cazuri severe, in care pericoronarita nu poate fi tratata, poate fi necesara realizarea unei incizii si drenarea abcesului, urmata de extractia molarului." ne spune dr.Ionut Leahu
Extractia molarului de minte poate fi privita si ca metoda de preventie. Medicul dentist poate observa cu ajutorul unei radiografii dentare pozitia in care molarul va erupe. In cazul in care acesta nu are loc pentru a erupe pe arcada, extractia poate scapa pacientul de viitoarele probleme cauzate de molar.