Trebuie sa fii autentificat
pentru a salva filmele favorite
Razboiul de Treizeci de Ani a durat din 1618 pana in 1648 si a fost un razboi purtat sub pretext religios. Cauza principala a fost lupta pentru hegemonie in Europa, in special ambitia Frantei, condusa de cardinalul Richelieu, de a se profila pe plan european in detrimentul Imperiului romano-german si puterii Habsburgilor. Astfel, regatul Frantei, prin subsidii financiare si sprijin moral, a incurajat si amplificat resentimentele antiimperiale ale principilor protestanti germani. Acestia, sub conducerea principelui elector Frederic al IV-lea al Palatinatului, au pus pe picioare, in anul 1608, Uniunea Protestanta, in sprijinul careia au intervenit militar, pe parcursul razboiului, Franta, Olanda, Danemarca, Suedia - cu regele Gustav Adolf si Transilvania. De partea cealalta, principele elector Maximilian I de Bavaria a organizat, in anul 1609, coalitia intitulata Liga Catolica, proimperiala.
Razboiul a fost declansat prin incidentul din Praga, cand doi reprezentanti ai imparatului si notarul acestora au fost aruncati pe fereastra (defenestrati) de starile cehe nemultumite. Aceasta a fost scanteia inceperii razboiului care a urmat. Frederic al V-lea ("Regele de o iarna"), cel care a fost ales de starile protestante de la Praga ca rege al Boemiei, in ciuda impotrivirii reprezentantilor imperiali (care au fost aruncati pe fereastra, dar au supravietuit), nu s-a putut mentine la putere decat pana in anul 1620. In Batalia de la Muntele Alb (Bila Hora), armatele starilor protestante cehe, aflate sub conducerea lui Frederic al V-lea, au fost infrante de trupele imperiale comandate de generalul Johann von Tilly si Wallenstein. Astfel, Frederic al V-lea a fost nevoit sa fuga in Olanda, iar imparatul Ferdinand al II-lea si-a impus pretentiile asupra coroanei Boemiei.
Razboiul s-a desfasurat, in cea mai mare parte, pe teritoriul Sfantului Imperiu Roman, provocand pagube economice imense. Localitati si bunuri materiale au fost distruse, foametea si epidemiile au dus la disparitia aproape totala a populatiei din regiunile implicate in razboi. In sudul Germaniei numai o treime din populatie a supravietuit acestui razboi nimicitor, fiind necesar mai mult de un secol pentru refacerea pierderilor provocate.
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.