Ceaiul de menta este unul din cele mai populare infuzii, fiind foarte racoritor si un aliat de nadejde in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.
Reduce stresul
Unul din principalele beneficii ale ceaiului de menta este acela ca are o puternica actiune antistres. Baut inainte de culcare, ceaiul de menta va ajuta sa va relaxati si induce starea de somn. Menta diminueaza notabil si simptomele cauzate de anxietate si stres ca migrenele, durerile de cap sau deranjamentele stomacale.
Ceaiul de menta intareste sistemul imunitar
Ceaiul de menta stimuleaza sistemul imunitar deoarece este bogat in nutrienti: fosfor, vitamina B, calciu, etc. Acesti nutrienti intaresc sistemul imunitar si reduc aparitie bolilor si infectiilor in organism.
Reduce cresterea parului nedorit
ceaiul de menta reduce hirsutismul, o afectiune datorata unui exces de hormon androgen. Sunt cercetari care au demonstrat ca administrarea constanta de ceai de menta va reduce cresterea necontrolata a parului la femei.
Este un excelent remediu impotriva gretii
Unul din cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de menta este acela ca trateaza greata ce apare dupa masa, sau care este datorata calatoriilor sau sarcinii.
Intretine sanatatea orala
Menta este un ingredient esential in produsele de ingrijire orala, ajutand la prevenirea bolilor cavitatii bucale. Ceaiul de menta previne respiratia urat mirositoare si va ajuta sa va intretineti sanatatea cavitatii bucale.
Este analgezic
Ceaiul de menta diminueaza crampele menstruale si alte spasme musculare. De asemenea, ajuta la calmeaza colicile intestinale, mai ales la copii.
Ceaiul de menta la copii
Sugarii si copii mici pot bea ceai de menta pentru a diminua problemele legate de digestie. Totusi, este esential sa consultati un medic pediatru inainte de administra copilului acest ceai.
– Indigestia este una din problemele frecvente ce apar la copii. Ceaiul de menta reduce indigestia si durerile cauzate de aceasta.
– De asemenea acest ceai calmeaza colicile sugarilor
– Ceaiul de menta este eficient la copii si in cazul diareei.
Ceaiul de menta pentru digestie
In zilele noastre foarte multi oameni sufera de indigestie si alte probleme stomacale. Acest lucru se datoreaza stilului de viata nesanatos, mancarii de tip fast-food si meselor neregulate. Pentru a combate problemele sistemului digestiv, ceaiul de menta este cel mai recomandat de majoritatea medicilor. Este un remediu eficient pentru imbunatatirea digestiei si ameliorarea afectiunilor digestive.
– ceaiul de menta este eficient in ameliorarea simptomelor colonului iritabil si constipatiei.
– Menta stimuleaza digestia si este folosita pentru calmarea inflamatiilor tractului digestiv, o afectiune numita diverticulita
– Ceaiul de menta verde este folosit pentru arsurile stomacale si pentru calculii biliari
– Calmeaza spasmele musculare si diminueaza flatulenta.
Ceaiul de menta in timpul sarcinii
Unele ceaiuri de plante medicinale pot fi benefice in timpul sarcinii, dar este de preferat sa nu beti prea mult ceai de menta daca sunteti insarcinata deoarece poate duce la pierderea sarcinii. Totusi in cantitati mici poate avea cateva beneficii:
– reduce greata si raul de dimineata
– amelioreaza crampele stomacale
– atenueaza indigestia, arsurile stomacale si oboseala.
Alte efecte ale ceaiului de menta
In afara de efectele deja mentionate, consumul regulat al acestui ceai medicinal are si alte efecte benefice:
– reduce pofta de mancare
– reduce eruptiile cutanate
– patru studii efectuate la universitatea din Hamburg au aratat ca ceaiul de menta stimuleaza inteligenta
– controleaza evolutia herpesului.
Ceai de menta – Mod de preparare
Doza recomandata de ceai de menta la adulti este de 3-6 g de frunze uscate infuzate intr-o jumatate de litru de apa, timp de 3 – 5 minute. Pentru copii reduceti doza la jumatate. Ceaiul se va bea dupa mesele principale.
Precautii
Deoarece principalul ingredient activ este mentolul, inainte de a bea ceai de menta trebuie sa fiti siguri ca nu sunteti alergici la aceasta substanta. Este important sa consultati medicul daca sunteti predispus la alergii sau aveti astm.
Trebuie administrat cu grija femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Desi este sigur si eficient pentru ameliorarea deranjamentelor stomacale si a discomfortului intestinal, ceaiul de menta nu trebuie folosit de persoanele cu reflux gastroesofagian. Ceaiul poate relaxa prea mult sfincterul dintre esofag si stomac iar acidul gastric poate sa ajunga in esofag. Acest lucru va agrava simptomele de arsuri stomacale si indigestie. De aceea, indiferent de afectiunea de care suferiti este mai bine sa consultati mai intai medicul inainte de a incepe sa beti ceai de menta.