Sindromul de oboseala cronica este o stare caracterizata prin oboseala extrema sau lipsa de energie, care nu poate fi explicata printr-o cauza medicala. Oboseala se poate agrava datorita activitatii fizice sau psihice si nu se amelioreaza in repaus.
Stare patologica manifestata prin oboseala intensa si slabiciune, oboseala cronica poate fi un simptom frecevent pentru numeroase boli infectioase, disfunctii endocrine, intoxicatii cronice, diverse afectiuni interne, neuropsihice, etc. Ea este descrisa in moduri diferite de cei afectati: unii se plang de oboseala., altii de lipsa de interes pentru orice, sau de nevoia de a sta la pat, de a se odihni. Oboseala apare si in conditii fiziologice dupa un efort fizic sau intelectual de mare intensitate sau prelungit in timp sub forma unei epuizari precoce, cu o recuperare functionala fie intirziata, fie incompleta.
Cauza sindromului de oboseala cronica este necunoscuta, desi exista mai multe teorii - de la infectii virale la stres psihic. Unii experti cred ca sindromul de oboseala cronica ar putea fi declansat de o combinatie de factori.
Nu exista un singur test sau procedura care sa confirme diagnosticul de sindromul oboselii cronice. Pacientul va trebui sa se supuna la o varietate de teste medicale pentru a exclude alte probleme de sanatate care au simptome similare. Tratamentul pentru sindromul de oboseala cronica se concentreaza in principal pe ameliorarea simptomelor.