AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Casa Monteoru este ridicata pe Calea Victoriei de un boierul Alecu Niculescu, insa vanduta lui Grigore Monteoru, cel care ridica pe proprietatea sa din judetul Buzau statiunea Sarata Monteoru. Grigore Monteoru s-a imbogatit rapid dupa ce, pe proprietatile sale, s-au vor descoperit zacaminte de petrol.
Negustorul a fost un geniu al afacerilor, dar si un om care aprecia arta si rafinamentul
Dupa ce cumpara palatul de pe Calea Victoriei apeleaza la Ion Mincu pentru renovare, iar acesta va gandi totul in cele mai mici detalii, inclusiv legate de design-ul interior. Mai tarziu, Nicolae Cutarida isi pune si el amprenta pe cateva elemente, in special legate de anexe. Veti intalni multe controverse in legatura cu arhitectul care a influentat mai mult aspectul acestei case spectaculoase, eu va spun insa care sunt concluziile din toata documentarea mea. Important pana la urma e ca palatul este, cum spunea mostenitoarea familiei, o adevarata lectie de arhitectura si design interior.
Grigore Monteoru ofera casa ca zestre fiicei sale, casatorita Elena Lascar Catargi. Dar inainte de asta face o ultima renovare. La final, palatul nu a aratat niciodata mai bine. Tavane pictate, tapiterii de matase, oglinzi venetiene, coloane de marmura, candelabru comandat special la Paris, mobila de la Viena si Paris. Iar in curte aduce trei statui grecesti, din care astazi a ramas una.
Si aceasta constructie a intrat in posesia statului roman, dupa un act de donatie al Elenei Lascar Catargi catre Asociatia Romana a Legaturilor cu Uniunea Sovietica. Potrivit mostenitorilor aceasta “donatie" s-a facut cu pistolul la tampla…
A fost sediul delegatiei diplomatice a Poloniei (care se pare ca a tratat cu respect locul), apoi casa de protocol si sediul Uniunii Scriitorilor din Romania. Intre timp a fost recastigata de mostenitori in instanta, insa are nevoie cat de curand de o restaurare.