Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Casa Melik
1.271 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Pergamon
883 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alex Webb - Un fotograf celebru
924 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Yousuf Karsh
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O lume de arta: Muzeul Metropolitan de Arta
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Victoria si Albert -Anglia
197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Louvre -Paris
514 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Metropolitan de Arta din New York
539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tatuaje profesionale
1.350 vizite - 0 comentarii
adaugat de TheodorTatuaje
 
  Castelul Sforzesco, Milano a III-a
1.810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Muzeul Theodor Pallady - Casa Melik

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.10.2017  Adauga la favorite 1.229 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
. Incep cu Casa Melik, ea nu poate lipsi din simplul motiv ca este considerata cea mai veche casa de locuit din oras. Se afla in inima cartierului armenesc, este construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, in jurul anului 1760 si isi pastreaza si astazi, intacta, arhitectura originala. Casa a fost construita de un boier cu rang de spatar (inalt demnitar la curtea domneasca care purta la festivitati sabia si buzduganul domnitorului, iar in lipsa acestuia era comandantul fortelor armate). Apoi, in 1822, a intrat in posesia negustorului armean Nazaretoglu care a cumparat-o cu 1400 de taleri. A ajuns sa fie data ca zestre Anei Nazaretoglu, maritata cu arhitectul Iacob Melik. De aceea casa poarta numele de Melik. In timpul revolutiei pasoptiste aceasta casa i-a ascuns pe Ion Heliade Radulescu, C.A. Rossetti si Ion Bratianu. Dupa inabusirea Revolutiei de la 1848, sotii Melik au plecat in exil timp de 9 ani la Istanbul si Paris. Cand s-au intors, in 1857, au renovat cladirea. Multi ani mai tarziu, cand Ana Melik a ramas vaduva, se spune ca Matei Caragiale trecea zi de zi prin fata casei, pentru ca facuse o pasiune pentru Ana, in ciuda considerabilei diferente de varsta.
Ana Melik lasa casa mostenire comunitatii armene pentru a o folosi ca azil pentru vaduvele batrane. Actul de donatie este contestat de nepotul sotului ei, Eugen Melik, care castiga casa in instanta. O si renoveaza cu ajutorul arhitectului Paul Smarandescu, pe la 1920, dar apoi o pierde si se implineste dorinta Anei Melik: casa devine azil pana la venirea regimului comunist, cand va fi nationalizata si data spre inchiriere. Cladirea va fi salvata de Serafina si Gheorghe Raut, o famiilie de romani pasionati de arta, dar care traiau la Paris. Acestia solicita statului roman sa transforme cea mai veche casa din Bucuresti in Muzeu, aceasta fiind conditia lor pentru a dona colectia lor de tablouri ale lui Theodor Pallady, statului roman. Guvernul de la Bucuresti accepta, iar din anii ’70 aici functioneaza Muzeul Theodor Pallady. Ceea ce inseamna ca o puteti vizita cu usurinta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.