Peste 8.900 de cazuri de cancer de san sunt diagnosticate in fiecare an in Romania, 1.800 dintre acestea in stadiile cele mai avansate ale bolii. In cancerul de san metastatic boala a progresat si a ajuns sa afecteze alte organe, precum plamanii, sistemul osos, ficatul sau creierul.
Cancerul de san este cel mai comun tip de cancer invaziv care afecteaza femeile din Europa, cu peste 490.000 de noi cazuri diagnosticate in fiecare an si 143.000 de decese. 30% din femeile diagnosticate cu cancer de san in faza timpurie si tratate pentru aceasta boala vor dezvolta la un moment dat cancer de san metastatic. In prezent, nu exista tratament pentru vindecarea cancerului de san metastatic, iar pacientii au mare nevoie de terapii noi care sa ii ajute sa tina sub control cancerul, sa gestioneze simptomele acestuia si sa aiba o calitate buna a vietii cat mai mult timp posibil.
Datorita progreselor inregistrate atat in depistarea precoce, cat si in tratamentul sistemic adjuvant, rata mortalitatii prin cancer mamar a scazut constant in ultimii ani in intreaga lume. Cu toate acestea, el reprezinta inca principala cauza de mortalitate prin cancer in randul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv Romania.
Comisia Europeana a aprobat recent un nou tratament, denumit IBRANCE, destinat femeilor cu cancer mamar avansat local sau metastatic pozitiv pentru receptorul pentru hormoni (HR) si negativ pentru receptorul 2 pentru factorul uman de crestere epidermala (HER2) in asociere cu un inhibitor de aromataza. Produsul a fost aprobat, de asemenea, si pentru utilizarea sa in asociere cu fulvestrant pentru pacientele care au primit anterior tratament endocrin. IBRANCE este primul medicament aprobat in Europa care actioneaza prin inhibarea enzimei CDK 4 si 6 (Cyclin Dependent Kinases), fiind primul produs aprobat pentru tratamentul femeilor cu acest tip de cancer de san metastatic in ultimii 10 ani. „IBRANCE reprezinta un progres major in tratamentul cancerului mamar mestastatic HR+/HER2- in Europa, avand rezultate pozitive foarte bune in trei studii clinice pivot si o adoptare rapida ca standard de tratament in Statele Unite", spune Andreas Penk, M.D., regional president, International Developed Markets, Pfizer Oncology.
"Avem un angajament fata de pacientii din intreaga lume, acela de a depune toate eforturile pentru a descoperi si a dezvolta tratamente pentru boli grave, precum este cancerul de san metastatic. Noul tratament reprezinta o sansa reala pentru pacientele cu cancer de san metastatic, sansa de a-si imbunatati calitatea vietii si de a-si prelungi semnificativ speranta de viata. De aceea, ne dorim ca noul tratament sa fie accesibil si pentru pacientele din Romania cat de curand", declara Mirela Iordan, Country Manager Pfizer Romania.
Aprobarea Comisiei Europene se bazeaza pe rezultatele foarte bune obtinute de acest produs la paciente cu cancer de san metastatic HR+/HER2-, incluzand rezultatele studiilor clinice de faza II Paloma-1 si de faza III Paloma-2 la femeile aflate in postmenopauza carora nu li s-a administrat anterior terapie sistemica si rezultatele studiului de faza III Paloma 3 la femeile cu cancer de san metastatic HR+/HER2- care au inregistrat progresie la terapia endocrina administrata anterior. Toate cele trei studii au demonstrat ca IBRANCE, in asociere cu terapie endocrina, prelungeste semnificativ supravietuirea fara progresia bolii in comparatie cu cazurile in care a fost administrata doar terapie endocrina.
Studiul Paloma-1 a aratat ca IBRANCE, in combinatie cu letrozol, ajuta la prelungirea supravietuirii fara progresia bolii a pacientelor cu cancer de san metastatic: 20,2 luni in comparatie cu 10,2 luni pentru pacientele care au fost tratate doar cu letrozol. Cele mai frecvente reactii adverse (=20%) de orice grad raportate la pacientii carora li s-a administrat palbociclib in asociere cu letrozol versus letrozol au fost: neutropenie (75% vs 5%), leucopenie (43% vs 3%), oboseala (41% vs 23%), anemie (35% vs 7%), greata ( 25% vs 13%), artralgie (23% vs 16%), alopecie (22% vs 3%) si diaree (21% vs 10%).