Ingrediente
4 albusuri
4 galbenusuri
75 g de faina
25 g de cacao
100 g de zahar
o lingurita cu zahar vanilat
sare
PENTRU MOUSSE DE MERE VERZI
3-4 mere verzi, spalate
o lingura cu rom
4 linguri cu zahar
2 linguri cu zeama de lamaie
20 g de gelatina
400 ml de smantana proaspata pentru frisca
o lingurita cu zahar pudra
150 ml de apa rece
Incalzim cuptorul.
Pregatim o forma cu diametrul de 26 cm si cu peretii detasabili la baza careia aranjam hartie pentru copt, dar si pe margini.
Punem albusurile intr-un bol, adaugam un varf de lingurita cu sare si le batem spuma. Castronul in care le batem, dar si paletele mixerului trebuie sa fie curate si degresate. Va recomanda sa spargeti ouale individual, deasupra unui castron, pentru a fi siguri ca sunt bune, sa le separati si apoi sa le puneti impreuna. Mixam pana cand avem o spuma de albusuri densa si lucioasa.
Adaugam zaharul vanilat sau semintele unei pastai de vanilie si continuam sa mixam. Batem intai la viteza mica, pentru ca zaharul sa nu zboare, apoi o marim treptat. Punem jumatate din zaharul ramas si continuam sa mixam. Adaugam zaharul ramas si batem pana cand se dizolva iar in final avem o bezea tare si lucioasa, care nu mai cade de pe paletele mixerului.
Punem galbenusurile. Asezam deasupra bolului o sita in care punem praful de cacao si faina si le cernem. Amestecam usor cu o spatula, de jos in sus, pana cand incorporam toata faina si toata pudra de cacao. Nu amestecam cu miscari circulare pentru ca altfel se va pierde aerul acumulat in albusuri.
Turnam compozitia pentru pandispan in tava pregatita, nivelam usor deasupra si il punem in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute.
In primele 25 de minute nu deschidem deloc usa cuptorului! Cand blatul trece testul scobitorii in scoatem, imediat desfacem inelul datasabil al formei si hartia de pe margini. Mutam pandispanul pe un gratar de bucatarie, cu fata in jos, desprindem cu grija hartia de copt care a fost la baza, tragand fasii din ea, din aproape in aproape, pentru a nu risca sa-l rupem si il lasam sa se raceasca la temperatura camerei minim 2 ore.
Cam cu 30 de minute inainte pregatim mousse-ul de fructe – peste gelatina turnam apa rece, conform intructiunilor de pe ambalaj, amestecam si o lasam 10 minute sa se hiradteze.
Curatam merele de coaja, le scoatem casuta cu seminte si le taiem rapid in bucatele. Le punem in vasul unui robot de bucatarie, turnam peste ele zeama de lamaie si romul, adaugam cele 4 linguri cu zahar si le pasam pana cand obtinem un piure.
Topim gelatina hidratata pe baie de aburi. Daca folositi foi de gelatina intai trebuie sa le stoarceti de apa in care au stat si apoi sa le puneti la dizolvat. Apa din cratita trebuie sa clocoteasca iar vasul termorezistent in care topim gelatina trebuie sa se potriveasca perfect peste vasul cu apa, dar sa nu atinga apa fierbinte. Amestecam continuu pana cand se dizolva si devine lichida, apoi o lasam 2-3 minute sa se racoreasca.
Rasturnam gelatina topita si racorita peste piureul de mere verzi si amestecam bine.
Intr-un bol degresat punem cei 400 ml de smantana proaspata pentru frisca si incepem sa batem. Paletele mixerului, bolul si smantana trebuie sa fie reci (puse 30 de minute in congelator sau minim 6 ore in frigider). Folosim un bol inalt si mixam la viteza mica timp de cateva minute bune pana cand observam ca smantana incepe sa se lege si sa creasca in volum. Marim viteza si mixam pana cand frisca devine cremoasa, dar nu tare. Adaugam zaharul pudra si batem cu atentie timp de cateva secunde, la viteza mica, cat zaharul pudra sa se omogenizeze. Batem pana cand paletele telului lasa urme in frisca intarita. Pentru ca o folosim pentru o crema cu gelatina nu este nevoie sa o mixam foarte mult, ci doar cat sa-si mentina forma.
Punem frisca batuta peste piureul de mere si amestecam usor cu o spatula, de jos in sus, pana la incorporare.
Asezam blatul racit pe un platou, de preferat cu partea care a fost la baza formei in sus, pentru ca este neteda si in jurul lui punem inelul detasabil al formei in care l-am copt. Daca blatul este putin bombat ii puteti indeparta capacul, oricum acea parte va fi baza tortului. Rasturnam peste blat mousse-ul de mere verzi, nivalam deasupra cat sa ajunga pana la margini si sa fie drept si il punem in frigider, acoperit cu folie alimentara, peste noapte sau macar 4-6 ore.
Cand mousse-ul s-a intarit, incalzim putin inelul detasabil cu o torta de bucatarie sau cu un prosop inmuiat in apa fierbinte pentru a-l putea scoate usor. Il indepartam si astfel desertul cu mere va ramane cu margini uniforme.
Il ornam dupa preferinte (eu am pus cateva linguri de caramel sarat pe margini iar in mijloc felii de mar verde).
Pentru a-l putea taia usor pregatim un pahar cu apa fierbinte si un cutit bine ascutit. Inmuiem lama cutitului in apa fierbinte, o stergem si facem incet, de sus pana jos, prima taietura. Stergem cutitul, il inmuiem din nou in apa fierbinte, il stergem si facem la fel si urmatoarele taieturi.