Catacombele Capucinilor din Palermo (de asemenea Catacombe dei Cappuccini) sunt catacombe pentru inmormantare in Palermo, Sicilia, sudul Italiei. Astazi ele ofera o atractie turistica destul de macabra, precum si inregistrari istorice extraordinare.
Manastirea Capucinilor din Palermo a depasit suprafata initiala a cimitirului in secolul al 16-lea si calugarii au inceput sa excaveze cripte sub el. In anul 1599 ei l-au mumificat pe unul dintre ei, fratele mort recent, Silvestro de Gubbio, si l-au plasat in catacombe.
Organismele erau deshidratate pe rafturi de tevi de ceramica in catacombe si, uneori, mai tarziu se spalau cu otet. Unele dintre cadavre au fost imbalsamate si altele inchise in dulapuri de sticla sigilate. Calugarii erau pastrati in hainele de zi cu zi si, uneori, cu corzile pe care le-au purtat ca penitenta.
Initial, catacombele au fost destinate numai calugarilor morti. Cu toate acestea, in urmatoarele secole a devenit un simbol al statutului a fi ingropat in catacombele capucinilor. In testamentele lor unii dintre cei ingropati aici cereau sa fie pastrati in anumite haine sau hainele sa le fie schimbate la anumite intervale de timp.
Preotii purtau vesmintele clericale, altii erau imbracati in conformitate cu moda contemporana. Rudele vizitau sa se roage pentru cel decedat si, de asemenea, pentru a mentine corpul in stare prezentabila.
Catacombele au fost mentinute prin donatii ale rudelor celui decedat. Fiecare nou organism a fost plasat intr-o nisa temporara si ulterior introdus intr-un loc mai permanent. Atata timp cat contributiile continuau, organismul ramane la locul lui, dar in cazul in care rudele nu mai trimiteau bani, corpul era pus deoparte pe un raft pana cand era reluata plata.