Originar din Europa, macrisul este o planta perena cultivata datorita gustului sau racoritor si a proprietatilor sale depurative, diuretice, antiinfectioase, antiscorbutice si usor laxative. Are un continut scazut de calorii si este bogata de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si A, acid folic si alti fitonutrienti.
Amelioreaza astmul
Macrisul are importante proprietati antialergice, fiind in acelasi timp bogat in vitamina C, motiv pentru care este indicat in tratarea astmului, a gripei si a bronsitei.
Imbunatateste functiile glandei tiroide
Datorita continutului de iod, macrisul este indicat in special in dieta romanilor, cunoscut fiind numarul ridicat al persoanelor care sufera de gusa tiroidiana. Mai mult, accelereaza metabolismul, fiind indicat in hipotiroidie.
Previne bolile cardiovasculare
Bogat in luteina, zeaxantina si carotidieni naturali, macrisul este un aliat de nadejde in prevenierea bolilor cardiovasculare. Macrisul reduce grasimile din sange si scade colesterolul rau, prevenind ateroscleroza.
Antibiotic natural
Macrisul este bogat in substante cu rol antibiotic, luptand impotriva infectiilor din organism si intarind imunitatea.
Previne pietrele la rinichi
Macrisul prezinta efecte de reglare a diurezei, prevenind formarea nisipului sau pietrelor la rinichi si tratand eficient edemele.
Amelioreaza bolile de piele
Decoctul de radacina de macris este folosit in comprese pentru ameliorarea afecaiunilor pielii, fiind eficient chiar si in tratarea psoriazisului.
Imbunatateste vederea
Cu un continut ridicat de vitamina A, macrisul ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, prevenind cataracta si imunatatind vederea.
Vindeca ficatul
Considerat un aliment-tratament pentru ficat, consumul de macrisul este recomandat pentru regenerarea hepatica si in dieta celor care sufera de ficat gras.
Previne anemia
Bogat in acid folic, dar si in fier, macrisul este indicat in dieta persoanelor ce sufera de anemie.