Odihna este esentiala pentru sanatatea ta si chiar a bebelusului tau in cele noua luni de sarcina. Din pacate, o multime de neplaceri specifice sarcinii iti pot perturba somnul. Afla cateva trucuri care te vor ajuta sa dormi bine.
In primul trimestru de sarcina, nu te poti odihni bine pentru sa simti nevoia sa mergi des la toaleta si pentru ca ai arsuri in capul pieptului. In plus, din cauza sanilor tensionati, iti gasesti greu pozitia in pat. Apoi, in al doilea trimestru, isi fac aparitia si crampele musculare, carceii si senzatia de picioare grele, iar in ultimul trimestru, toate aceste probleme se accentueaza. Burtica tot mai mare face aproape imposibila incercarea ta de a gasi o pozitie confortabila in pat. Peste toate acestea, vin si stresul si anxietatea pe care le dau hormonii de sarcina. In aceste conditii, nu este de mirare ca gravidele se simt mai mereu obosite si tanjesc dupa somn. Nu dispera! Solutii exista pentru fiecare problema in parte. Citeste in continuare ce poti face ca sa ai un somn bun.
Cum reduci numarul „vizitelor" la baie
- Bea mai multe lichide in timpul zilei, astfel incat sa nu risti o deshidratare si limiteaza consumul lor dupa ora 18.00. In acest fel, nu vei mai avea atat de des senzatia de urinare care nu te lasa sa dormi.
- Evita alimentele iritante pentru vezica urinara: cafea, condimente,
- Evita alcoolul! Chiar si in cantitati mici, el stimuleaza diureza.
Ce sa faci daca te simti stresata
- Incearca sa faci macar o plimbare pe zi, in aer liber. In acest fel, vei reusi sa te destinzi.
- Fa zilnic cateva exercitii fizice, dar consulta inainte medicul pentru a sti daca-ti sunt permise. Daca, de exemplu, ai colul deschis, sangerari persistente sau suferi de boli cardiace ori pulmonare, nu sunt recomandate. Exercitiile sunt indicate din doua motive: pe de o parte, in timpul unui efort fizic, organismul secreta endorfine, hormoni care induc o stare de bine, iar pe de alta parte, stimuleaza circulatia sanguina si ajuta astfel la atenuarea crampelor musculare, carceilor, picioarelor umflate si durerilor de orice fel.
- Aloca in fiecare zi macar o jumatate de ora pentru activitati relaxante: asculta cateva melodii preferate, citeste sau amenajeaza camera bebelusului pe care-l astepti.
Cum eviti arsurile gastrice
- Mananca mai putin poti dupa 18.00.
- In timpul zilei, evita sa mananci mult la o singura masa. Cel mai bun mod de a preveni arsurile gastrice este sa mananci putin si des.
- Evita condimentele, prajelile, bauturile carbogazoase de orice fel, bauturile care contin cofeina, alimentele fierbinti
- Foloseste o perna mai inalta, pentru a tine partea superioara a corpului mai ridicata peste noapte.
- Nu te aseza la orizontala imediat ce ai mancat, chiar daca este vorba doar de o gustare. Asteapta cel putin 30 de minute, pentru ca alimentul sa se digere macar partial.
Ce faci cu durerile de sani
- Poarta noaptea un sutien de sport, dar suficient de lejer pentru a nu te simti totusi incorsetata.
- Evita baile fierbinti.
- Incearca sa aplici comprese reci. Nu la orice gravida functioneaza, dar merita sa afli daca-ti sunt de ajutor.
Cum vii de hac carceilor si crampelor musculare
- In primul rand, prin exercitii fizice. Foarte bun este stretchingul.
- Discuta cu medicul tau despre tratamentul cu calciu, pentru ca el poate ajuta in acest sens. Nu lua acest mineral dupa bunul plac, caci in doze mari poate da contractii!
Ce pozitii de somn sunt confortabile
- Cel mai bine ar fi sa dormi pe partea stanga, pentru ca aceasta pozitie permite o irigare optima a uterului si permite rinichilor sa elimine mai usor lichidele (lucru care va reduce senzatia de picioare umflate).
- Evita sa dormi pe spate, intrucat uterul va presa vasele sanguine mari, ceea ce va accentua crampele musculare si umflarea picioarelor.
- Te vei simti mai confortabil daca, atunci cand te asezi pe partea stanga, pui intre picioare o pernuta.