Genetica ne influenteaza viata mai mult decat credem. Modul in care aratam este, evident, mostenit de la parinti sau de la alte rude apropiate. Unii am mostenit culoarea ochilor tatalui, forma buzelor mamei, nasul bunicului si asa mai departe. Dar, pe langa toate aceste trasaturi, ce am mai primit, oare, pe linie familiala? Ultimele cercetari din genetica dezvaluie cateva lucruri surprinzatoare. Iata-le.
Nivelul ridicat al colesterolului
Genetica - Colesterol
Foto: depositphotos.com
Multi oameni cred ca nivelul ridicat al colesterolului este influentat de dieta. Daca vrei sa duci o viata lunga si fericita, trebuie sa mananci multe legume si fructe si sa faci mult sport. Dar uneori nivelul colesterolului nu depinde de modul nostru de viata, ci este influentat de genetica.
Practic, una din 400 de persoane are o mutatie genetica ce determina acumularea de colesterol in sange. Asadar, si daca mananca doar cruditati, acesti oameni vor avea niveluri ridicate de colesterol in sange.
Chelia
Genetica - Chelie
Foto: alldaychemist.com
Una dintre genele care influenteaza chelirea se afla in cromozomul X. Barbatii mostenesc cromozomul X de la mama, iar cromozomul Y de la tata. Totusi, daca aveti chelie, nu va grabiti sa dati vina pe mamele voastre. Exista si alte gene care determina chelirea, inclusiv cele mostenite de la tata. Mai mult, factorii de mediu – precum poluarea – au, si ei, un rol in pierderea parului.
Performantele scolare
Genetica - Succes scolar
Foto: ibtimes.co.uk
Dorinta si capacitatea de a invata isi au, partial, radacinile in genetica. Asadar, conform studiilor, succesul scolar depinde in proportie de aproximativ 50% de mostenirea genetica. Desigur, exista multi alti factori care influenteaza performantele academice ale unei persoane. Dar, daca parintii tai au avut succes la scoala, ai toate atuurile pentru a avea, si tu, un parcurs scolar bun.
Preferinta pentru cafea
Genetica - Cafea
Foto: thecoastalhomestead.com
Iti place sa bei cafea? Sa stii ca genetica este responsabila de asta. Un studiu stiintific comparativ a dezvaluit ca exista doua categorii de oameni: cei care pot trai fara cafea si cei care nu. S-a dovedit ca cei din prima categorie au un set de gene care determina o absorbtie mai lenta a cafeinei. Asadar, acesti oameni nu simt o nevoia sa bea cafea in fiecare zi pentru a se energiza.
Diabetul de tip 2 la tineri
Genetica - Diabet
Foto: pixabay.com
Diabetul de tip 2 se dezvolta de obicei la persoanele varstnice. Uneori, boala apare inclusiv la copii si adolescenti care au un stil de viata activ. Fenomenul este determinat de o mutatie genetica si este, bineinteles, favorizat de o dieta necorespunzatoare.
Daltonismul vine de la mama
Genetica - Daltonism
Foto: blogs.unimelb.edu.au
Incapacitatea de a distinge anumite culori este mostenita genetic. Barbatii sufera de daltonism mai des decat femeile, iar acest fapt se datoreaza structurii ADN-ului. Gena daltonismului se gaseste doar in cromozomul X, pe care barbatii il mostenesc exclusiv de la mama. Asadar, pentru ca un barbat sa dezvolte aceasta afectiune, este suficient ca gena daltonismului trebuie sa apara in cromozomul X.
In schimb, la femei, gena daltonismului trebuie sa fie prezenta pe ambii cromozomi X. Daca o femeie are gena daltonismului pe un singur cromozom X, ea va fi purtatoare, dar nu va suferi de boala. Daca va avea un fiu si ii va transmite cromozomul X „defect", acesta va dezvolta daltonism. In schimb, pentru ca o femeie sa dezvolte daltonismul, este necesar ca ea sa aiba un tata daltonist si o mama purtatoare.
Miopia
Genetica - Miopie
Foto: innerself.com
Probabilitatea ca o persoana sa sufere de miopie este mostenita. Daca ambii parinti au aceasta problema, riscul ca si copilul lor sa o aiba este de aproximativ 50%. Desigur, factorul genetic nu este intotdeauna hotarator. Cei care petrec mult timp in fata calculatorului sau au activitati care le obosesc ochii au sanse mari sa dezvolte miopie.