Regiunea eurasiatica de la nord de Marea Neagra si Marea Azov a fost mult timp o rascruce de istorie, cucerire si migratie. Natiunile de stepa care s-au format in pragul Asiei Centrale si-au construit identitatile si culturile de-a lungul mileniilor. Acest vast teritoriu a fost condus de o multitudine de popoare de-a lungul veacurilor. Definirea Ucrainei si a tarilor invecinate a fost intotdeauna o provocare.
Ucraina moderna este cea mai mare tara situata in intregime in Europa. Populatia sa actuala este rezultatul mileniilor de diferite populatii sosite din fiecare colt al lumii. Si totusi, in lumea cercetarii genetice, Ucraina ramane ingrozitor de putin studiata. 97 de persoane ucrainene care traiesc in prezent in Ucraina cuprind setul de date al studiului genomului. Grupurile genetice specifice, sau haplotipurile, pe care le poseda acesti oameni pot fi urmarite de-a lungul istoriei, in stepa si inapoi in Africa, din care au aparut toti stramosii nostri in urma cu 60.000 de ani. Acesti primi oameni moderni probabil au inlocuit sau au inlocuit populatiile Denisova de oameni premoderni care traiau in pesteri. Ramasitele denisovenesti au fost gasite in Asia Centrala, in special intr-o pestera din Siberia numita Denisova, care are peste 110.000 de ani.
Dovezile lingvistice si genetice sugereaza ca Yamnya au fost primii vorbitori de limbi proto-indo-europene care au ajuns in stepa. Alaturi de elementele hitite din Anatolia si Maykop din Caucaz, aceste culturi au format coloana vertebrala a majoritatii limbilor moderne vorbite din India pana in Irlanda, de la hindi la persana la gaelic la latina. Timp de o mie de ani, vorbitorii de proto-indo-european au locuit pe stepa inainte de a se indrepta spre exterior, de obicei spre vest si sud, intr-o serie de valuri cunoscute sub numele de Expansiunea Indo-Europeana din c. 2000-1000 i.Hr.
Astazi, in timp ce etnicii ucraineni cuprind peste 75% din populatia Ucrainei moderne, genomul multor alte etnii este prezent. Minoritatea genetica rusa este de aproximativ 20%, cu o concentrare in sud-estul tarii, alaturi de alte grupuri minoritare mai mici prezente istoric in diferite parti ale tarii: bielorusi, bulgari, tatari din Crimeea, greci, gagauzi, maghiari, evrei, moldoveni. , polonezi, romani, romi (tigani) si altii.
Lumea moderna este modelata de mai mult decat o colectie de popoare si evenimente ancestrale. Cu toate acestea, nu putem scapa niciodata de trecutul nostru. Pe masura ce genetica este folosita din ce in ce mai mult pentru a individualiza medicina si a descoperi radacinile migratiilor noastre trecute, este imperativ sa identificam populatii distincte reale a caror genetica poate raspunde diferit la tratament decat altele. In studiul Genome Diversity in Ukraine, autorii concluzioneaza ca exista semnaturi genetice foarte specifice care definesc genomul ucrainean. Dupa cum afirma autorii, „Din cunostintele noastre, acest studiu ofera cel mai mare studiu pana in prezent asupra variatiei genetice din Ucraina, creand o resursa publica de referinta care are ca scop furnizarea de date pentru cercetarea medicala intr-o populatie mare substudiata".
Aceasta este istoria antica a pamantului Ucrainei moderne. Este o poveste despre migratie si cucerire fara sfarsit, despre amestecarea culturilor si etniilor din fiecare colt al globului intr-o identitate unica. Aceste straturi ale istoriei sunt mostenirea bogata a popoarelor raurilor puternice, stepei nesfarsite si a Marii Negre.