Surplusul ponderal poate creste riscul de complicatii cardiovasculare pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2, de aceea controlul greutatii este foarte important in cazul acestei afectiuni.
Surplusul ponderal poate creste riscul de complicatii cardiovasculare pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2, de aceea controlul greutatii este foarte important in cazul acestei afectiuni.
Potrivit Prof. dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, "diabetul zaharat este o boala complexa. De fapt, este un cumul de mai multe afectiuni. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala progresiva, care in timp ajunge sa fie tratata cu insulina. Aceasta afectiune se intalneste frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani".
Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 adesea se confrunta cu povara ca trebuie sa amelioreze afectiuni provocate de diabet, cum sunt: obezitatea, colesterolul sau hipertensiunea arteriala. Pacientii sunt de obicei supraponderali. 90% din persoanele cu probleme de greutate au diabet de tip 2. De regula, tratamentul se bazeaza pe exercitii, pierderea kilogramelor si unul sau mai multe medicamente pentru a invinge rezistenta la insulina. In acesta caz insulina injectabila poate deveni o necesitate.
Multi pacienti cu diabet zaharat se straduiesc sa isi mentina greutatea normala. Totusi, majoritatea terapiilor prin care se poate obtine controlul glicemic au drept rezultat cresterea in greutate. Motivul pentru care insulina duce la crestere in greutate este acela ca stimuleaza celulele sa preia mai multa glucoza, care se acumuleaza sub forma de tesut adipos, in loc sa ramana in sange.
Dieta si activitatea fizica imbunatatesc controlul glicemic
"Persoanele cu diabet pot duce o viata activa, normala, testandu-si regulat nivelul glicemiei si modificandu-si stilul de viata prin exercitii fizice si dieta adecvata", precizeaza prof. dr. Lichiardopol. Regimul alimentar impreuna cu exercitiile fizice regulate ajuta insulina produsa de organism sa actioneze mai bine. Chiar si o scadere modesta in greutate poate avea drept rezultat imbunatatirea controlului glicemic si te poate ajuta sa te simti mai bine.
Alimente indicate :
legume, fructe, paine si paste din cereale integrale, orez nedecorticat, cereale integrale;
unele tipuri de peste, pui si carne slaba;
grasimile animale si zaharurile rafinate trebuie consumate in cantitati foarte mici.
Alte recomandari :
mananca la intervale regulate si nu sari peste mese;
nu manca prea mult la o masa;
numara cate calorii consumi;
nu mai consuma gustari sau deserturi care contin zaharuri si lipide;
mananca mai des acasa si renunta la mesele luate la restaurant;
nu frecventa restaurantele de tip fast food;
in fiecare zi, ia un mic dejun adecvat pentru stimularea metabolismului;
renunta la fumat;
nu consuma bauturi carbogazoase obisnuite care au un continut mare de calorii;
redu la minim consumul de alcool;
monitorizeaza-ti glicemia, notand valorile intr-un jurnal.
Activitatea fizica este extrem de importanta, deoarece imbunatateste controlul glicemic, contribuie la scaderea in greutate si imbunatateste circulatia sangelui.
Poti practica orice forma de miscare care iti face placere: inotul, plimbarile, tenisul, chiar si activitatile casnice. Pentru a avea rezultate vizibile, este recomandat sa faci exercitii 20-30 de minute de cel putin 5 ori pe saptamana. De asemenea, este important sa:
porti pantofi confortabili sau incaltaminte sport comoda, cu branturi;
sa ai la tine tabletele de glucoza, in caz de hipoglicemie (nivel scazut al glucozei in sange);
sa verifici daca nivelul glicemiei este intre 119 - 180 mg/dL inainte si dupa efectuarea exercitiilor fizice.
MAI MULT DESPRE: diabet zaharat, simptome diabet, diabet cauze, regim diabet, diabet tratament
Recomanda acest articol: Facebook Twitter gplus