Nu toate cazurile de diabet de tip 2 se prezinta cu simptome evidente – sete si amorteala mainilor sau a picioarelor. Uita-te si dupa alte semne subtile care ar putea arata ca ceva este in neregula cu nivelul zaharului in sange.
1. Ai observat schimbari neplacute ale pielii
Petele inchise, vinetii pe piele – de obicei in spatele gatului, pe coate – sunt considerate des un semn al unui nivel prea mare al zaharului in sange. Chiar daca aceste pete pot fi provocate si de genetica sau de schimbari hormonale, tot este bine sa iti testezi glicemia. Un nivel mare al insulinei provoaca cresterea celulelor pielii si a melaninei, pigmentul care innegreste semnele. Un test de sange poate arata daca ai deja diabet, sau, cel mai probabil daca esti pe cale sa dezvolti aceasta afectiune. Scaderea in greutate – chiar si 5 kilograme – va miscora probabil nivelul zaharului in sange. Altfel, petele pot fi tratate cu terapia prin laser.
2. Vederea ta s-a imbunatatit subit
Ne pare rau dar, daca dintr-odata poti renunta la ochelari, nu este neaparat un lucru bun. Desi vei citi des ca vederea incetosata poate fi un simptom al diabetului, de fapt, aceasta se poate schimba atat in rau, cat si in bine. De ce? Diabetul modifica nivelul lichidelor in organism, inclusiv in interiorul ochiului, ceea ce duce la modificari ale vederii.
3. Pielea este uscata si iritata
Ti se pare stupid sa mentionezi mancarimile atunci cand te duci la doctor? Nu este. Diabetul zaharat influenteaza circulatia sangelui, ceea ce poate duce la uscaciune si mancarimi. Daca o crema normala nu trateaza mancarimea, spune-i de acest simptom doctorului tau.
4. Nu mai auzi la fel de bine ca inainte
Daca ai nevoie sa dai volumul televizorului mai tare decat de obicei sau ii pui pe oameni sa repete atunci cand vorbesti cu ei, este cazul sa ii spui doctorului tau ca ai nevoie de o testare a glicemiei. Pierderea auzului poate fi unul din simptomele importante ale diabetului. Specialistii cred ca aceasta boala afecteaza vasele de sange si nervii urechii interioare, ceea ce duce la slabirea auzului.
5. Sforai foarte tare
Aproape jumatate din bolnavii de diabet de tip 2 au probleme cu respiratia in timpul somnului. Daca suferi de aceasta afectiune, caracterizata de sforait zgomots si somnolenta in timpul zilei, este bine sa iti verifici nivelul de zahar din organism. Un studiu a demonstrat ca 23 la suta dintre pacientii care sufera de apnee, o tulburare de somn des intalnita, au facut diabet dupa aproximativ 5 ani. Relatia dintre cele doua nu este complet inteleasa, dar pacientii care au probleme cu somnul elibereaza hormoni de stres in timpul somnului, ceea ce poate mari glicemia.
Text: Georgiana Livadaru