Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Armele crimei Agathei Christie!
480 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Agatha Christie
992 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lui Hercule Poirot
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  JULES VERNE SCRIITOR SF
486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un mister care dainuie: Unde a disparut Agatha Christie?
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer
1.234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Codul Voynich - Cel mai misterios manuscris din lume
439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scretele Antarcticei
326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michel de Montaigne
1.071 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michael Ondaatje
1.168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Agatha Christie - Cel mai vandut scriitor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.11.2016  Adauga la favorite 825 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (nascuta Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscuta in general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleza de romane, povestiri scurte si piese de teatru politiste.

A scris si romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai putin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, in principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au facut ca Agatha Christie sa fie numita „Regina Crimei", ea fiind considerata ca unul dintre cei mai importanti si inovativi autori ai genului.

Agatha Christie a fost numita de catre Guinness Book of World Records, printre altii, ca cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespear. UNESCO considera ca ea este actualmente autorul individual tradus in cele mai multe limbi (cel putin 56), fiind depasita doar de operele colective ale corporatiei Walt Disney Productions.

Pana in 2006, cartile sale s-au vandut in doua miliarde de exemplare, in intreaga lume[3]. Agatha Christie a publicat 80 de romane si nuvele si 19 piese de teatru, traduse in peste 70 de limbi.


Agatha Christie s-a nascut ca Agatha Mary Clarissa Miller la Torquay, comitatul Devon, in Marea Britanie. Parintii ei au fost Frederick Alvah Miller, un broker american bogat, si Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui capitan din armata britanica. Cu toate ca era indreptatita, Christie nu a cerut niciodata cetatenia americana. A avut o sora, Margaret Frary Miller (1879-1950), zisa Madge, cu 11 ani mai mare, si un frate Louis Montant Miller (1880-1929), zis Monty, Tatal ei a murit cand Agatha avea doar 11 ani. A primit educatie acasa, sub indrumarea mamei sale, aceasta incurajand-o sa scrie de la o varsta frageda. De la varsta de 16 ani a urmat scoala Doamnei Dryden din Paris, unde a studiat cantoul si pianul.

Prima casatorie a avut loc in 1914, cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. Impreuna au avut o fiica, Rosalind Hicks, nascuta in 1919. In timpul Primului razboi mondial lucreaza la un spital, apoi intr-o farmacie, lucru ce ii va influenta cariera: numeroase crime din cartile sale se fac prin otravire. Casatoria a fost nefericita, incheindu-se cu un divort in 1928, la doi ani dupa ce Agatha a descoperit ca sotul sau o insela. In aceasta perioada (1920) a publicat primul sau roman, Misterioasa Afacere de la Styles.

In 1926 sotul ei ii spune ca este indragostit de alta femeie, Nancy Neele, si doreste sa divorteze. In urma unei certe dintre cei doi, Agatha dispare de acasa, nu inainte de a anunta politia ca se teme pentru viata sa. Disparitia a creat un interes sporit din partea presei, dar Agatha a fost gasita 11 zile mai tarziu intr-un hotel de cura la Harrogate, in Yorkshire, unde statea sub numele de 'Teresa Neele', din Cape Town. Agatha Christie nu a dezvaluit niciodata circumstantele disparitiei sale, aceasta fiind considerata ca avand loc fie datorita unei depresii nervoase, fie datorita dorintei de revansa fata de sotul sau prin umilirea publica a acestuia.



In 1930, Agatha se casatoreste cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tanar. Casatoria a fost una fericita in primii ani si a rezistat, in ciuda numeroaselor aventuri ale sotului din ultimii ani ai vietii Agathei.

Agatha Christie a calatorit mult impreuna cu sotul ei, numeroase destinatii din Orientul Mijlociu servindu-i drept decor in unele romane. Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisa la Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind apoi pastrata ca un memorial dedicat scriitoarei. De asemenea, actiunea din Moarte pe Nil este situata in Egipt, iar actiunea din Crima din Mesopotamia este situata in Iraq. Actiunea din alte romane se desfasoara in Devon, regiunea natala a autoarei, unde sotii Mallowan cumpara in 1938 o resedinta de vara, Greenway Estate. Actualmente aceasta este un muzeu dedicat autoarei. Aventurile din cel putin doua dintre operele sale se desfasoara in jurul resedintei Abney Hall din Cheshire, detinuta de cumnatul sau, James Watts. Aceasta resedinta bogata din mediul rural cu toata activitatea sociala, servitorii si pompa aferenta a fost o sursa de inspiratie pentru descrierea altor resedinte fictive ce au servit drept decor in operele sale.





Palace, unde a scris Crima din Orient Express.
Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la varsta de 85 ani, din cauze naturale, la resedinta Winterbrook de langa Wallingford, in Oxfordshire. Este inmormantata in cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. Fiica sa, Rosalind Hicks, a continuat sa se ocupe de popularizarea operei si de consolidarea reputatiei mamei sale. Rosalind a decedat la 28 octombrie 2004, tot la varsta de 85 de ani si tot din cauze naturale. Nepotul Agathei Christie, Mathew Prichard, a mostenit drepturile de autor ale unor opere ale bunicii sale si este in continuare asociat la compania ce se ocupa de gestionarea operei, Agatha Christie Limited.


Majoritatea operelor Agathei Christie sunt focalizate pe descoperirea autorului unei crime, mediul social fiind acela al clasei de mijloc sau bogate engleze. De obicei un detectiv se ocupa de identificarea criminalului, acesta fie intrand in contact din intamplare cu mediul crimei, fie fiind chemat de o persoana implicata intr-un fel sau altul in actiune. In general, detectivul interogheaza suspectii principali, analizeaza locul crimei si indica fiecare indiciu, astfel incat cititorul sa aiba sansa sa rezolve el insusi enigma. Spre finalul operei, de multe ori unul dintre suspecti este omorat, de multe ori deoarece a descoperit din intamplare criminalul si este astfel redus la tacere. In unele romane, ca de exemplu Moartea vine ca un sfarsit, au loc chiar mai multe crime. In scena finala, detectivul organizeaza o intalnire a tuturor suspectilor si denunta faptasul treptat, odata cu numeroase alte secrete uneori fara legatura cu crima. Crimele sunt de obicei foarte ingenioase, implicand de multe ori si numeroase aspecte menite sa distraga atentia de la criminalului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.