Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Armele crimei Agathei Christie!
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lui Hercule Poirot
977 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un mister care dainuie: Unde a disparut Agatha Christie?
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Agatha Christie - Cel mai vandut scriitor
734 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  JULES VERNE SCRIITOR SF
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer
1.117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constitutia SUA, adnotata de George Washington
940 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Angela Lansbury
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasarile Americii, James Audubon
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sorin Ilfoveanu, pictorul simbol
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Agatha Christie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.11.2013  Adauga la favorite 896 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (nascuta Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscuta in general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleza de romane, povestiri scurte si piese de teatru politiste. A scris si romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai putin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, in principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au facut ca Agatha Christie sa fie numita „Regina Crimei", ea fiind considerata ca unul dintre cei mai importanti si inovativi autori ai genului.

Agatha Christie a fost numita de catre Guinness Book of World Records, printre altii, ca cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare. UNESCO considera ca ea este actualmente autorul individual tradus in cele mai multe limbi (cel putin 56), fiind depasita doar de operele colective ale corporatiei Walt Disney Productions.

Pana in 2006, cartile sale s-au vandut in doua miliarde de exemplare, in intreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane si nuvele si 19 piese de teatru, traduse in peste 70 de limbi


Agatha Christie s-a nascut ca Agatha Mary Clarissa Miller la Torquay, comitatul Devon, in Marea Britanie. Parintii ei au fost Frederick Alvah Miller, un broker american bogat, si Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui capitan din armata britanica[4]. Cu toate ca era indreptatita, Christie nu a cerut niciodata cetatenia americana. A avut o sora, Margaret Frary Miller (1879-1950), zisa Madge, cu 11 ani mai mare, si un frate Louis Montant Miller (1880-1929), zis Monty, Tatal ei a murit cand Agatha avea doar 11 ani. A primit educatie acasa, sub indrumarea mamei sale, aceasta incurajand-o sa scrie de la o varsta frageda. De la varsta de 16 ani a urmat scoala Doamnei Dryden din Paris, unde a studiat cantoul si pianul[5].

Prima casatorie a avut loc in 1914, cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. Impreuna au avut o fiica, Rosalind Hicks, nascuta in 1919. In timpul Primului razboi mondial lucreaza la un spital, apoi intr-o farmacie, lucru ce ii va influenta cariera: numeroase crime din cartile sale se fac prin otravire. Casatoria a fost nefericita, incheindu-se cu un divort in 1928, la doi ani dupa ce Agatha a descoperit ca sotul sau o insela. In aceasta perioada (1920) a publicat primul sau roman, Misterioasa Afacere de la Styles.

In 1926 sotul ei ii spune ca este indragostit de alta femeie, Nancy Neele, si doreste sa divorteze. In urma unei certe dintre cei doi, Agatha dispare de acasa, nu inainte de a anunta politia ca se teme pentru viata sa. Disparitia a creat un interes sporit din partea presei, dar Agatha a fost gasita 11 zile mai tarziu intr-un hotel de cura[6] la Harrogate, in Yorkshire, unde statea sub numele de 'Teresa Neele', din Cape Town. Agatha Christie nu a dezvaluit niciodata circumstantele disparitiei sale, aceasta fiind considerata ca avand loc fie datorita unei depresii nervoase, fie datorita dorintei de revansa fata de sotul sau prin umilirea publica a acestuia.

A doua casatorie si restul vietii

In 1930, Agatha se casatoreste cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tanar. Casatoria a fost una fericita in primii ani si a rezistat, in ciuda numeroaselor aventuri ale sotului din ultimii ani ai vietii Agathei.

Agatha Christie a calatorit mult impreuna cu sotul ei, numeroase destinatii din Orientul Mijlociu servindu-i drept decor in unele romane. Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisa la Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind apoi pastrata ca un memorial dedicat scriitoarei. De asemenea, actiunea din Moarte pe Nil este situata in Egipt, iar actiunea din Crima din Mesopotamia este situata in Iraq. Actiunea din alte romane se desfasoara in Devon, regiunea natala a autoarei, unde sotii Mallowan cumpara in 1938 o resedinta de vara, Greenway Estate. Actualmente aceasta este un muzeu dedicat autoarei. Aventurile din cel putin doua dintre operele sale se desfasoara in jurul resedintei Abney Hall din Cheshire, detinuta de cumnatul sau, James Watts. Aceasta resedinta bogata din mediul rural cu toata activitatea sociala, servitorii si pompa aferenta a fost o sursa de inspiratie pentru descrierea altor resedinte fictive ce au servit drept decor in operele sale[8].





Camera Agathei Christie din Hotelul Pera Palace, unde a scris Crima din Orient Express.
Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la varsta de 85 ani, din cauze naturale, la resedinta Winterbrook de langa Wallingford, in Oxfordshire. Este inmormantata in cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. Fiica sa, Rosalind Hicks, a continuat sa se ocupe de popularizarea operei si de consolidarea reputatiei mamei sale. Rosalind a decedat la 28 octombrie 2004, tot la varsta de 85 de ani si tot din cauze naturale. Nepotul Agathei Christie, Mathew Prichard, a mostenit drepturile de autor ale unor opere ale bunicii sale si este in continuare asociat la compania ce se ocupa de gestionarea operei, Agatha Christie Limited.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.