Roald Amundsen si-a anuntat retragerea dupa succesul expeditiei Norge, avand o faima enorma, mai ales in tara sa natala, Norvegia.
La 23 mai 1928, dirijabilul Norge, rebotezat Italia, a pornit intr-o noua expeditie polara, de aceasta data cu un echipaj compus numai din italieni, sub comanda lui Umberto Nobile.
Din nefericire dirijabilul s-a prabusit pe banchiza polara la aproximativ 120 km nord-est de Nordaustlandet, Svalbard, intr-o pozitie avand coordonatele 81°14′N 28°14′E.
Noua din cei zece membri ai echipajului au supravietuit prabusirii, dar au ramas complet izolati si in pericol de moarte, neavand posibilitatea de a se inapoia pe continent.
Imediat dupa aflarea acestei tragedii a inceput un amplu efort international de salvare a supravietuitorilor. Acest efort, la care au participat aviatori norvegieni, rusi, suedezi si finlandezi, contrasta puternic cu apatia si reactia lamentabila a guvernului fascist italian.
La aflarea vestii prabusirii dirijabilulului Italia, Roald Amundsen a acceptat imediat sa ia parte la o misiune de salvare a membrilor expeditiei italiene, cu toate ca avusese diferende cu Umberto Nobile, datorita modului in care acesta isi asumase meritele expeditiei Norge.
La 18 iunie 1928, impreuna cu pilotul norvegian Leif Dietrichson, cu cel francez Rene Guilbaud si cu alti trei francezi, Amundsen a pornit la bordul unui hidroavion francez Latham 47 in cautarea membrilor expeditiei Italia. A fost ultima data cand au mai fost vazuti in viata, hidroavionul disparand cu toti cei de la bord.
Mai tarziu a fost gasit pe mare, in apropiere de Tromso, doar un flotor al hidroavionului si ramasitele unui rezervor de combustibil. Se presupune ca hidroavionul s-a prabusit din cauza cetei undeva in Marea Barents, Amundsen si ceilalti membri ai echpajului murind pe loc sau la scurt timp dupa aceea. Corpul lui nu a fost niciodata gasit, desi autoritatile norvegiene au continuat cautarile pana in luna septembrie a acelui an.
In august 2009 marina regala norvegiana a efectuat cercetari amanuntite pentru a gasi ramasitele avionului cu care se prabusise in urma cu 81 de ani Amundsen, utilizand un submarin Hugin 1000. A fost explorata o zona de circa 100 km2 in apropierea Insulei Ursilor (la jumatatea distantei dintre Capul Nord si Svalbard), dar fara niciun rezultat.