Umflarea picioarelor poate ascunde boli de rinichi sau de circulatie, iar durerile in zona talpii asa-numita fractura de stres. Cei care isi tarasc membrele pot avea lipsa de vitamine ori leziuni nervoase.
Desi de multe ori ignorate, durerile sau modificarile care apar la nivelul picioarelor pot ascunde boli grave inca nedepistate si care, netratate, pot fi extrem de periculoase pentru sanatate, pe termen lung.
Mai multi medici explica ce boli pot fi tradate de picioare si care sunt cauzele lor.
1. Durerile de picioare
Durerile care apar in zona metatarsiana (situata intre calcai si degetele de la picior) pot fi cauzate de asa-numita fractura de stres. Aceasta este o mica fisura a unuia dintre oasele metatarsiene. Fractura poate fi cauzata de exercitiu fizic intens sau de mersul pe distante lungi.
"Muschii obosesc si nu mai sustin scheletul osos. Atunci, efortul pica direct pe oase si apare acesta crapatura", explica medicul Dia Ahmad, ortoped la policlinica "Titan" din Bucuresti. Astfel de fracturi apar de cele mai multe ori la persoanele in varsta, dar si la cei care sufera de osteoporoza.
Durerile metatarsiene, dar si de calcaie, mai pot fi cauzate de fasciita plantara necrozanta, o afectiune ce consta in inflamatia ligamentelor piciorului sau a celui atasat de osul calcaiului.
"Post-traumatic sau in urma strivirii piciorului se poate ajunge la o intrerupere a vascularizarii, care poate fi foarte grava", avertizeaza ortopedul.
In cazul neprezentarii in timp util la medic se poate ajunge la cangrena sau septicemii.
2. Degetele rosii, albe si albastre
"Colorarea degetelor de la picior in alb, albastru si ulterior rosu sunt semne ale tulburarilor vasculare, de tipul bolii Raynaud sau ale degeraturilor", explica Mihaela Leventer, dermatolog la Clinica "Dermastyle" din Bucuresti.
Cauza este reprezentata de o stramtare brusca a arterelor, numita vasospasm. Aceasta poate fi declansata de stres sau de schimbarile de temperatura.
3. Degetele curbate
"Principala cauza a modificarii axului degetelor sunt pantofii stramti", precizeaza Mihaela Leventer. Degetele curbate pot fi insa si un simptom al bolii reumatismale sau un efect secundar al aparitiei monturilor (montul este o marire a articulatiei degetului mare de la picior).
Alteori, forma arcuita a unghiilor si degetelor poate fi doar o mostenire de familie.
4. Umflaturile
Umflarea picioarelor este de obicei o neplacere temporara cauzata de statul indelungat in picioare sau de o calatorie prea lunga cu avionul, in special in cazul femeilor insarcinate. Pe de alta parte, daca umflarea membrelor inferioare se mentine pentru o perioada mai lunga poate fi un semn al unei boli grave. Potrivit portalului medical WebMD.com, cauzele cele mai comune sunt circulatia defectuoasa a sangelui, o problema a sistemului limfatic sau un cheag de sange.
Poate fi vorba insa si de o problema a rinichiului sau a tiroidei.
5. Mancarimile
Mancarimile la nivelul picioarelor semnaleaza de cele mai multe ori eczeme. Acestea pot fi micotice (date de infectia cu ciuperci), bacteriene sau alergice.
"Eczema alergica poate surveni de la vopseaua sau aditivii din pielea pantofilor", subliniaza dermatologul. O alta cauza a mancarimilor poate fi psoriazisul plantar. Aceasta este o afectiune care "se manifesta prin placi rosii acoperite cu scuame albe. Placile rosii pot uneori crapa", mai explica Mihaela Leventer.
6. Picioarele reci
Daca aveti picioarele reci in mod constant, unul dintre motive poate fi o circulatie defectuoasa a sangelui. Problemele circulatorii pot fi provocate de fumat, de tensiune arteriala ridicata sau de probleme cardiace. Diabetul netratat poate cauza leziuni ale nervilor, care, la randul lor, pot determina racirea picioarelor, spun specialistii citati de WebMD.com.
7. Tararea picioarelor
Cauza modificarii mersului, prin tararea unuia sau a ambelor picioare, ar putea fi pierderea partiala a senzatiei din aceasta zona a corpului, in urma leziunilor aparute la nivelul periferiilor nervoase. Aproximativ 30% dintre aceste situatii apar in contextul diabetului.
Leziunile nervoase pot fi de asemenea cauzate de infectii, lipsa anumitor vitamine din corp sau de alcoholism