Catherine Aragon (n. 16 decembrie 1485,Alcala de Henares, Spania – d. 7 ianuarie 1536,[Kimbolton Castle(d), Anglia, Regatul Unit) a fost fiica regelui Ferdinand de Aragon si a reginei Isabella de Castilla. A fost casatorita succesiv cu 2 fii ai regelui Henric al VII-lea al Angliei: mai intai cu Arthur, print de Wales, decedat la foarte scurt timp dupa casatorie, apoi cu Henric, care ii va succede la tron tatalui sau. A fost mama reginei Maria I a Angliei, cunoscuta ca Mary cea sangeroasa.
Prima casatorie
La varsta de numai 3 ani, parintii au aranjat casatoria ei cu fiul lui Henric al VII-lea al Angliei (Henry VII), Arthur, in varsta de numai 2 ani. Cei doi s-au casatorit pe 14 noiembrie 1501 la Catedrala Sfantul Paul (Old St. Paul's Cathedral) din Londra. Dupa numai sase luni, aflandu-se la Ludlow Castle, cei doi soti se imbolnavesc grav. Arthur moare pe 2 aprilie 1502, dar Catherine de Aragon supravietuieste, pentru a ramane vaduva inainte de a implini 16 ani.
A doua casatorie
Pentru a nu fi nevoit sa inapoieze zestrea adusa de Catherine, la 14 luni de la moartea sotului ei, Henric al VII-lea al Angliei ii aranjeaza logodna cu celalalt fiu al sau, Henric, duce de York, viitorul rege Henric al VIII-lea, prea tanar pentru a se putea casatori la acea data. Dar moartea Isabellei de Castilia, mama Catherinei, schimba perspectiva regelui asupra acestei logodne. In 1505, Henric al VII-lea nu mai era in relatii bune cu Spania. El amana ostentativ casatoria tanarului Henric sub pretextul ca acesta nu are varsta potrivita (era cu cinci ani mai tanar decat Catherine). Intre 1505-1509, Catherine de Aragon traieste aproape ca o prizoniera la Durham House, in Londra.
Dupa moartea tatalui sau, in 1509, una din primele actiuni ale proaspatului rege Henric al VIII-lea a fost sa se casatoreasca cu Catherine de Aragon. Pentru casatoria lor a fost necesara o dispensa papala, Henric fiind frate cu primul ei sot. Pentru a obtine aceasta dispensa, Catherine a trebuit sa declare ca mariajul ei cu Arthur nu fusese consumat. Cei doi s-au casatorit pe 11 iunie 1509, la sapte ani dupa moartea printului Arthur, printr-o ceremonie privata la Greenwich Church. Ceremonia de incoronare a celor doi soti ca rege si regina a Angliei a avut loc pe 24 iunie 1509, la Catedrala Westminster.
Cuplului regal i s-au nascut sase copii. Din nefericire, nici unul din cei cinci baieti nascuti din casatoria lor nu a supravietuit suficient dupa nastere. Patru s-au nascut morti. Al doilea nascut, Henric, duce de Cornwall, venit pe lume la 1 ianuarie 1511, nu a trait decat 52 de zile. In 1516 Catherine a dat nastere penultimului ei copil, o fiica, botezata Mary, singurul copil supravietuitor al cuplului regal, care va deveni ulterior regina a Angliei si Irlandei.
Divortul de Henric al VIII-lea
Frustrat de faptul ca nu avea un urmas masculin la tron, intr-o vreme in care nu mai existase precedentul ca o femeie sa acceada la domnie, si indragostit de Anne Boleyn, una din domnisoarele de onoare din suita reginei, in 1527 Henric a solicitat papei Clement al VII-lea anularea casatoriei cu Catherine. Dezbaterile au durat cativa ani. Exasperat ca nu a primit un raspuns favorabil din partea Papei, Henric il sfideaza, asumandu-si suprematia asupra chestiunilor religioase in 1531,sub titlul de Conducator suprem al Bisericii si clerului din Anglia si rupand relatiile diplomatice cu Roma. In 1532 o repudiaza pe Catherine, dupa 23 de ani de casatorie. Aceasta repudiere, cunoscuta ca divortul regal (intr-o epoca in care nu exista notiunea de divort), marcheaza iesirea clerului catolic din Anglia de sub autoritatea papala si nasterea Bisericii Anglicane. Anularea casatoriei, refuzata de Clement al VII-lea in 1530, a fost pronuntata in 1533 de Thomas Cranmer, fost capelan al familiei Boleyn si noul arhiepiscop de Canterbury. La cateva zile dupa pronuntarea divortului, Henric al VIII-lea s-a casatorit cu Ann Boleyn.
Dupa divort, Catherine de Aragon a fost exilata de la Curte la castelul Kimbolton, in comitatul Cambridgeshire, unde a murit pe 7 ianuarie 1536. A fost inmormantata la Catedrala Peterborough, ca printesa vaduva de Wales (Dowager Princess of Wales) - singurul titlu recunoscut de rege dupa divort, ca vaduva a fratelui sau - si nu ca Regina a Angliei.