Ingrediente
◾5 buc pastai de vanilie
◾250 ml votca
1.Crestam pe lungime fiecare pastaie dupa care le despicam.Puteti sa folositi pastai de vanilie razuite deja,adica pastai de vanilie folosite la alte retete,de exemplu la retete de prajituri.Tot ce va trebui sa faceti este sa dublati numarul pastailor,deci daca folosim 5 pastai de vanilie va trebui sa folosim 10 pastai razuite.Avem nevoie de un borcan sau de o sticla.
extract de vanilie de casa pastaie pe lungimeextract de vanilie de casa despicare vanilieextract de vanilie sticla
2.Punem pastaile de vanilie in sticla apoi umplem sticla cu vodca.Vodca trebuie sa treaca peste pastai.Depozitam extractul de vanilie in camara sau intr-un loc racoros si ferit de lumina timp de 30 de zile si il vom agita saptamanal.
extract de vanilie votcaextract de vanilie sticla cu vodca
Extractul de vanilie cu alcool se poate prepara cu votca,asa cum am facut eu sau puteti sa folositi rom,brandy,bourbon sau alcool dublu rafinat.De ce se foloseste alcool la prepararea extractului? Pentru ca alcoolul extrage cel mai bine aroma din pastaile de vanilie.Eu am ales votca pentru a obtine o aroma neutra care poate fi folosita in orice fel de preparat.Daca preferati aromele mai sofisticate atunci va recomand sa folositi rom sau brandy,de exemplu la aceasta prajitura am folosit un extract de vanilie pe baza de brandy.
Extract de vanilie fara alcool
Pentru acesta vom folosi 5 pastai de vanilie si 250 ml sirop de porumb(glucoza lichida).Urmam aceeasi pasi ca la prima varianta de preparare a extractului,adica crestam pe lungime pastaile de vanilie dupa care le despicam.Le bagam in sticla,borcanul sau recipientul folosit dupa care turnam siropul de porumb.Alternativ pastaile de vanilie se pot taia cu foarfeca sau se pot toca,asta pentru ca preparatul final va avea o aroma deosebita dar nu la fel de puternica ca cea cu alcool.Si la aceasta reteta puteti folosi pastai de vanilie deja razuite,doar trebuie sa dublati cantitatea,adica 10 in loc de 5 pastai.Dupa cum ati vazut,reteta de extract de vanilie este economica tinand cont de faptul ca puteti folosi semintele unei pastai la un anumit preparat dupa care sa folositi pastaia pentru prepararea extractului de vanilie.La fel ca la prima varianta,depozitam sticla in camara sau intr-un loc racoros si ferit de lumina dar pentru 40 de zile.Agitam continutul saptamanal pentru 30 de secunde.
Extractul de vanilie se poate strecura cu ajutorul unui filtru de cafea sau cu ajutorul unui servet de hartie,asta in cazul in care doriti doar lichidul.Pentru un plus de savoare,puteti sa folositi extractul cu tot cu seminte.
Tipsuri pentru extractul de vanilie
•Alimenteaza cu alcool extractul de vanilie atunci cand mai este un sfert din continut.
•Agita recipientul inainte de fiecare folosire.
•Pastaile sunt bune atata timp cat extractul are inca aroma de vanilie,in caz contrar inlocuieste pastaile cu unele proaspete.
•Foloseste o varietate de pastai de vanilie pentru o aroma cat mai complexa(Madagascar,Indonezia,Tahiti sau Mexic).
•Pentru o aroma cat mai puternica foloseste alcool tare si razuieste semintele pastaii.
•Extractul de vanilie nu are termen de valabilitate dar ai grija la spatiul de depozitare,acesta trebuie sa fie ferit de lumina altfel gustul va fi deteriorat.
•Foloseste pastai proaspete,acestea trebuie sa se plieze usor dar sa nu se rupa si nu trebuie sa fie uscate.
•Prepara extractul de vanilie din vara pentru a-l avea pe deplin maturat pe timpul sarbatorilor de iarna.Si daca vrei sa faci o surpriza placuta prietenelor,pregateste o sticluta in plus pentru a o face cadou.
•Atunci cand cumperi pastai de vanilie pentru a prepara extractul nu le scoateti din tubul in care sunt ambalate pana la folosire.Nu le tineti in apropierea surselor de caldura sau umezeala.