Protezele elastice tind sa cucereasca din ce in ce mai multi pacienti care sufera de edentatii, in defavoarea clasicelor proteze dentare din acril. Avantajele unei proteze elastice sunt multiple, dar ingloband o tehnologie mai noua, inca nu este atat de accesibila din punct de vedere al pretului.
Realizate din materiale dure, dar flexibile, protezele elastice sunt o alternativa pentru pacientii care vor sa dispuna de confort la purtarea lor, dar si sa se bucure timp indelungat de beneficiile acestei investitii.
Din ce sunt realizate protezele elastice
Protezele elastice sau protezele flexibile sunt realizate din materiale termoplastice care nu contin monomeri toxici pentru organism. Aceste materiale sunt deja polimerizate si sunt modelate cu ajutorul caldurii.
In primele decenii ale secolului XX, cand a inceput sa fie folosit materiaul elastic, protezele dentare flexibile erau folosite in special pentru persoanele defavorizate. In timp, materialul termoplastic a suferit o serie de modificari si de imbunatatiri, fiind considerat in prezent una dintre cele mai bune alternative pentru realizarea protezelor dentare.
Cele mai folosite materiale pentru realizarea protezelor elastice sunt Flexite-Plus, Flexite Northerm, Flexite Supreme, Flexite M.P., Flexite Bruxism si Flexite Guard.
Deoarece sunt elastice si flexibile, aceste proteze au o durata de viata mai lunga si o rezistenta ridicata. Baza protezelor elastice are o culoare roz deschis, care imita tesutul moale al cavitatii bucale.
Avantajele protezei elastice
O proteza elastica sau proteza flexibila prezinta urmatoarele avantaje:
◾permite o mai buna pronuntie a cuvintelor
◾permite o masticatie mai buna
◾are o stabilitate buna
◾este tolerata de organism, deoarece nu este toxica
◾impiedica depunerea tartrului
◾este rezistenta in timp
◾nu provoaca leziuni
◾are o estetica superioara
◾suprafata mucozala este perfect neteda si compacta
◾inchidere marginala buna
Dezavantajele protezei elastice
La fel ca toate celalte tipuri de proteze, si protezele elastice prezinta unele dezavantaje:
◾pretul mai mare decat al protezelor clasice
◾au nevoie de o igiena mult mai riguroasa
◾se pot colora in timp (mai ales in cazul fumatorilor si al persoanelor care consuma cafea cu regularitate)
Cine poate folosi proteze elastice
Orice persoana care sufera de edentatie poate fi eligibila pentru purtarea unei proteze elastice. Cu toate acestea, exista si mici exceptii. De exemplu, persoanele care au suferit recent o extractie sau au dinti din acrilat pe care nu pot fi realizate retentii mecanice.
Persoanele care aleg proteze elastice trebuie sa aiba o igiena orala foarte buna, pentru ca investitia lor sa isi pastreze calitatile mult timp de acum incolo