Electroencefalograma are rolul de a determina si inregistra activitatea electrica cerebrala. Pentru efectuarea acesei investigatii se folosesc senzori speciali denumiti electrozi care se ataseaza la suprafata scalpului. Electrozii se conecteaza cu ajutorul firelor la computer, ce inregistreaza informatii legate de activitatea electrica cerebrala si le inscriptioneaza pe hartie sub aspectul unor linii curbe. Electroencefalograma are capacitatea de depistare a conditiilor medicale precum atacurile apoplectice, inregistrand activitatea electrica cerebrala normala.
In conditii normale, medicul specialist poate sa dispuna efectuarea unei electroencefalograme in urmatoarele circumstante:
◾Pentru diagnosticarea epilepsiei si pentru identificarea tipului de atac cerebral, electroencefalograma fiind cel mai concludent test pentru stabilirea diagnosticului acestor conditii medicale.
◾Pentru diagnosticarea si descoperirea factorilor cauzali ai pierderilor de cunostina sau a dementei.
◾Pentru determinarea gradului de activitate cerebrala a persoanelor aflate in coma.
◾Pentru evaluarea si cercetarea tulburarilor de somn precum narcolepsia.
◾Pentru monitorizarea activitatii cerebrale a pacientilor supusi anesteziei generale in timpul interventiilor chirurgicale efectuate la nivelul creierului.
◾Pentru diagnosticarea problemelor fizice cerebrale, ale coloanei vertebrale sau de la nivelul sistemului nervos precum si a tulburarilor de sanatate mentala