Dupa o anumita varsta, pantecul femeilor si-al barbatilor incepe sa se rotunjeasca. Ceea ce nu este doar inestetic. "Dospitura" care apare depoziteaza grasimi. Si ele duc la boala -
Ii intalnim pretutindeni: la bazinul de inot, la sauna sau la plaja. Barbati si femei a caror silueta, privita in profil, seamana cu litera D. La adultii de varsta medie, aceasta constitutie pare sa fi devenit tipica: picioarele, bratele si fesele nu sunt din cale afara de voluminoase, in schimb, burta se revarsa in voie, sau daca nu, exista macar o burtica. Iar daca barbatii se simt inca in largul lor si atragatori cu acea protu¬beranta in zona mediana a cor¬pului (cine n-are burta revarsata peste curea nu-i barbat!), pe fe¬mei un pantece proeminent le face mai degraba sa se jene¬ze. Dar nu e vorba numai de fru¬musete. Specia¬listii dispun de suficiente dovezi ca dimensiu¬nea abdo¬menului joaca un rol important pentru sanatatea noastra. Ris¬cul depinde de natura grasimii, ca si de modul cum este ea repartizata.
Inelele varstei
De la o anumita varsta, la majoritatea oamenilor, depozi¬te¬le de grasime din jurul taliei cresc treptat, an de an, asa cum in trunchiurile arborilor se for¬meaza inele ce le indica vechi¬mea. Li se intampla acest lucru chiar si persoanelor dinamice, de 40 de ani, care fac zilnic mis¬care, dar mananca la fel ca in tinerete. Principala explicatie consta in faptul ca metabo¬lis¬mul bazal al adultului isi reduce progresiv turatia, ceea ce se constata cu claritate, mai ales dincolo de pragul varstei de 50 de ani, cand masa musculara dispare vazand cu ochii si e inlocuita de grasime. Pentru a mentine constante greutatea corporala si circumferinta abdomenului, ar fi necesar sa se manance mai putin, ori sa se faca mai multa miscare decat in tinerete - dar cati dintre noi sunt dispusi sa se supuna la asemenea rigori?
Grasimea viscerala, diabetul si cancerul
Intr-o prima faza, organismul depune excesul de calorii in tesutul adipos de sub piele, ca pe o rezerva pretioasa de energie. Insa, din momentul cand aceste depozite subcutane sunt supraincarcate, incepe sa creas¬ca asa-numita grasime viscerala. Grasimea acu¬mulata imprejurul intestinului si rinichilor are o ac¬tiune mult mai nociva decat cea plasata sub piele. Ea contribuie la declansarea unor boli cronice, dintre care putem aminti diabetul, hipertensiunea arteriala si alte afectiuni cardiovasculare. Pornind de la o serie de observatii, cercetatorii cred chiar ca grasimea ab¬dominala ar putea sa favorizeze anumite forme de cancer, cum ar fi carcinoamele de colon.
Despre mere si pere
Opiniile specialistilor sunt unanime in ceea ce priveste riscurile care decurg din repartizarea grasimii abdominale in functie de sex. Silueta masculina co¬res¬punde, de regula, tipului "mar". Barbatii sunt predispusi inca din al 16-lea an de viata la depuneri de grasime in jurul mijlocului, femeile, in schimb - abia din perioada pre¬menopauzei. Pana atunci, excedentul lor de energie se inmagazineaza mai vizibil pe solduri si coapse, dand astfel nastere unui contur al corpului de tip "para". In consecinta, femeile sunt in general mai bine protejate impotriva efec¬telor daunatoare ale grasimii abdominale. Totusi, exista si doamne zvelte, care au picioa¬rele subtiri, dar pantecele pro¬eminent, tip mar. Ele se con¬frun¬ta, din pacate, cu un risc major, dupa cum reiese dintr-un studiu clinic de data recenta. Femeile care tind spre silueta de tip "mar" sunt sfatuite de medici sa-si modifice alimen¬tatia si sa faca suficienta mis¬care.
Masurati-va talia
Un indiciu util asupra cantitatii de grasime viscerala deja prezenta in corpul nostru ni-l fur¬nizeaza circumferinta taliei. Pentru masura¬rea ei corecta, puneti un metru de croitorie in jurul ab¬domenului, direct pe piele, asezandu-l intre coas¬tele inferioare si marginea de sus a oaselor bazinului. Banda trebuie sa fie intinsa perfect, sa stea in pozitie orizontala si sa nu alunece (toate acestea le puteti verifica, privindu-va in oglinda). Masuratoarea se face dupa o expiratie.
Conform statisticilor, riscul de hipertensiune si diabet creste, la femei, incepand de la o circumferinta a taliei de 80 de centimetri, iar la barbati, de 94. Ceea ce nu inseamna ca o femeie de varsta mijlocie, cu o dimensiune a taliei mai mare decat cea mentio¬nata mai sus, ar trebui sa intre in panica. Insa ar fi recomandabil sa se adreseze medicului de familie, in scopul unei evaluari a riscului sau personal. Pentru aceasta, medicul va investiga nivelul colesterolului si al tri¬gliceridelor, repartizarea de¬po¬zitelor de grasime, glicemia, ten¬¬siunea arteriala, ca si diversi markeri inflamatori. In cazul cand, de exemplu, tensiunea este deja crescuta, pacientul ar trebui sa-si faca un program de activitate fizica si sa reduca greutatea cor¬po¬rala. La fel ca suprapon¬de¬ra¬li¬ta¬tea, gra¬si¬mea abdominala pro¬vine din de¬prin¬derile noastre ali¬mentare nesa¬natoase. Printre ele se nu¬ma¬ra si nu¬meroasele mici gustari luate intre mesele prin¬cipale.
In concluzie, nu orice pan¬tece rotunjit ne ameninta nea¬parat sa¬na¬tatea, chiar daca sta¬tisticile con¬semneaza o crestere a riscului cu fiecare centimetru adaugat la gro¬simea taliei.
Grasimea de pe abdomen se arde repede
Primele kilograme care dispar prin miscare sunt cele de pe burta
Eliminarea grasimii din jurul taliei nu este o ope¬ratie foarte dificila. Depozitele viscerale incep sa se goleasca din momentul cand mancam mai putin sau facem consecvent mai multa miscare. Primele kilo¬grame se pierd exact in aceasta parte a corpului. Gra¬simea viscerala este cu aproximativ 30% mai activa, comparativ cu cea din alte zone, deci ea este arsa mai usor in conditii de activitate fizica, insa aceasta nu inseamna ca ne vom micsora exclusiv burta. Spre deosebire de silueta de tip "mar", persoanele cu pro¬filul de "para" vor avea dificultati mult mai mari cand se vor stradui sa scape de inesteticele depuneri de gra¬sime de pe solduri si coapse.
Slabitul sporeste fertilitatea
Oricat de mici ar fi, progresele sunt importante. Cine isi reduce cu numai un centimetru circumferinta abdominala realizeaza deja o scadere a tensiunii ar¬te¬riale, ca si a riscului de aparitie a unor afectiuni car¬¬diovasculare si a diabetului, afirma medicii. In plus, barbatii care pierd un centimetru din talie vor avea cu 5-10% mai multi spermatozoizi vitali. Asa¬dar, micsorarea minima a unui pantece masculin poa¬te insemna pentru un cuplu sanse mai bune de a avea copii.
10.000 de pasi sunt un inceput
Cei ce vor sa-si arda depozitele de grasime din zona abdomenului pot aplica, in linii mari, metodele generale folosite in regimurile de slabire. Activitatea fizica este considerata baza unei greutati corporale "sanatoase", inclusiv a unui pantece plat. In mod nor¬mal, cine parcurge 10.000 de pasi pe zi se asigura, cel putin, ca nu se va ingrasa. Multe dintre persoanele care sunt nevoite sa stea opt ore zilnic pe scaun, la bi¬rou, nu vor ajunge sa faca acest numar de pasi, insa au posibilitatea sa-si imbunatateasca balanta energetica personala pe o cale mai simpla. Deoarece miscarea nu incepe cu practicarea unui sport, ci chiar cu acti¬vitatile cotidiene.
Dupa o ora de plimbare in pas alert sau 30 de mi¬nute de jogging, organismul arde 300 kilocalorii. Insa eliminarea grasimii abdominale doar prin miscare e totusi dificila, declara specialistii. Este adevarat, for¬mula simpla care ne recomanda sa consumam mai mul¬te calorii decat inghitim isi pastreaza aici valabi¬litatea. Dar pentru a slabi cu un kilogram, trebuie sa nimicim 70.000 de kilocalorii. Aceasta ar insemna, teoretic, sa executam un mars de 14 ore, ori sa gonim tot atatea ceasuri pe culoarele institutiei. De aceea, nutritionistii sunt de parere ca reteta cea mai efici¬enta pentru subtierea taliei consta in modificarea ali¬mentatiei, in paralel cu practicarea unui sport de re¬zistenta (cum ar fi plimbarea cu sprijin in bete), combinate cu un sport de forta, insa unul moderat, de pilda flotarile sau genuflexiunile (pentru imbunata¬ti¬rea raportului dintre tesutul adipos si masa muscu¬lara). Un antrenament tintit al muschilor abdominali ajuta la corectarea siluetei. Totodata, dezvoltarea mus¬culaturii are ca efect arderea grasimii de care ne dorim sa scapam.
Interdictie la ciocolata?
Cu toate acestea, fara o reducere a numarului de calorii ingerate, nu ne vom vedea nicicand cu ochii vi¬sul de a avea un abdomen plat. Prin urmare, de acum inainte, nu mai avem voie sa punem gura pe ciocolata, pe friptura de gasca ori pe vinul rosu? Sa nu exageram! Secretul consta in abilitatea de a compensa abaterile. Cine a mancat sau a baut prea mult va trebui sa se ingrijeasca de echilibrarea dietei sale in zilele urmatoare. Daca dupa hamburgerul cu cartofi prajiti cu care ne-am delectat la pranz urmeaza seara numai un castron mare de salata, excedentul de calorii va fi anulat. Amatorii de fast-food nu iau in calcul aproape niciodata densitatea energetica a meniurilor consu¬mate "la botul calului": de multe ori, o gustare luata la un restaurant de acest tip acopera, ea singura, ju¬matate din necesarul caloric al intregii zile.
Alte sfaturi ale specialistilor in nutritie: sa man¬cam mai mult dimineata si mai putin seara, deoarece in prima parte a zilei desfasuram diverse activitati, pe cand seara suntem mai curand inactivi. Si sa re¬ducem consumul de paste si de cartofi.
Alcoolul si dimensiunea abdomenului
Alegerea bauturilor joaca si ea un anumit rol. Persoanele cu abdomenul rotunjit, insa nu exagerat de voluminos, reusesc sa slabeasca prin simpla renun¬tare la alcool sau prin scaderea consumului. Cine refuza sa se lipseasca de paharul sau de vin ar trebui macar sa-l bea separat de mancare. Caci alcoolul blocheaza arderea grasimilor. Organismul se ocupa mai intai de alcool, care reprezinta pentru el o otrava, si amana descompunerea carbohidratilor, a proteine¬lor si grasimilor. In consecinta, nutrientii vor fi depo¬zitati, in loc sa fie arsi. Asa se formeaza, cu timpul, un pantece urias, ca acela al marilor bautori de bere.
Vestea incurajatoare este aceasta: nimeni nu tre¬buie sa se autoflageleze, pentru a combate periculoasa grasime abdominala - un control normal al greutatii corporale va fi de ajuns. Iar el nu exclude placerea de a manca alimentele preferate, ne spun in prezent specialistii. Cu o singura conditie: sa le consumam cu masura.
Sase exercitii salvatoare
- Veti avea un abdomen mai ferm si in acelasi timp va veti intari musculatura spatelui. Fara a trebui sa mergeti la sala de fitness -
1. Desprinderea talpilor de podea
Pozitia de pornire: Asezati-va pe o treime din suprafata unui scaun - si anume, pe cea anterioara. Departati picioarele la distanta soldurilor, cu genunchii si gleznele aflate in linie verticala, in vreme ce talpile se sprijina solid pe podea. Indreptati trunchiul, impingand sternul in fata. Lasati bratele sa atarne pe langa corp, usor distantate de el. Palmele sunt orientate inainte.
Cum procedati: Pe expiratie, retrageti abdomenul si desprindeti una din talpi de podea, ridicand-o cativa milimetri. Ramaneti nemiscati si respirati linistit. Schimbati piciorul.
De cate ori: De mai multe ori pe zi. Fiecare picior se tine in aer cate 10 secunde. Zece repetari.
Cand: In timp ce stati la birou.
2. Ridicarea genunchilor
Pozitia de pornire: Stati in genunchi, cu antebratele sprijinite pe podea, indoite in unghi drept. Palmele sunt indreptate catre interior, cu degetele mari indreptate in sus. Picioarele sunt sprijinite pe varfuri. Impingeti usor coccisul in spate, capul in fata, umerii inapoi.
Cum procedati: Pe expiratie, trageti musculatura abdomenului in directia coloanei vertebrale. Apasati in podea ambele antebrate si varfurile picioarelor si ridicati genunchii un centimetru de la podea, continuand sa respirati profund. In tot timpul exercitiului, mentineti coloana si bazinul cat mai drepte, nu le permiteti sa alu¬nece in jos.
De cate ori: Ramaneti de fiecare data cate 10 secunde in pozitie. Repetati exercitiul de cinci-zece ori.
Cand: Dimineata, dupa ce v-ati dat jos din pat, sau dupa-amiaza. E un exercitiu care va energizeaza.
3. Rasucirea trunchiului
Pozitia de pornire: Asezati-va cu spatele drept, pe marginea unui scaun. Departati picioa¬rele la distanta soldurilor si apasati cu putere talpile in podea. Alungiti trunchiul impingandu-l in sus, si scotand sternul in afara. Impreunati mai¬nile la ceafa, coatele fiind orientate lateral (dar mai in fata, in raport cu urechile). Privirea se duce inainte, spre orizont.
Cum procedati: Tinand trunchiul drept (mis¬carea porneste din sold), impingeti-l cativa cen¬timetri mai in fata, fara sa va aplecati. Rasuciti toracele spre dreapta, nu deplasati picioarele. Reveniti in pozitia de pornire. Rasuciti-va catre stanga.
De cate ori: 10-15 repetari pe fiecare parte.
Cand: Stand la birou, atunci cand simtiti ca aveti nevoie de o pauza.
4. Intinderea picioarelor
Pozitia de pornire: Culcati-va pe spate, cu bratele pe langa corp si palmele intoarse spre tavan. Ridicati picioarele, unul dupa altul, indoite in unghi drept, astfel incat gambele sa se afle paralel cu podeaua. Ridicati varfurile degetelor spre tavan.
Cum procedati: Intindeti un picior inainte. Miscarea pleaca din calcai, iar piciorul se roteste usor spre exterior, pe masura ce inainteaza. Aduceti-l iar inapoi. Faceti aceeasi miscare cu piciorul celalalt.
De cate ori: Doua-trei serii, de cate 15-20 de repetari, pe fiecare parte.
Cand: De doua sau trei ori pe saptamana, oricand doriti.
5. Inaltarea trunchiului
Pozitia de pornire: Stand culcati pe spate, indoiti picioarele si departati-le la distanta soldurilor. Duceti mana dreapta la ceafa, cotul fiind orientat spre exterior. Intindeti bratul stang in lateral, putin mai jos decat linia umerilor, cu palma in sus.
Cum procedati: Contractati abdomenul. Inaltati toracele, deplasandu-l in diagonala catre stanga si in sus, in directia genunchiului (bazinul ramane nemiscat). Privirea se duce spre genunchiul stang. Inspirati, co¬borati toracele. Reluati exercitiul pe partea opusa.
De cate ori: Doua-trei serii de cate 15-20 de repetari pe fiecare parte.
Cand: De doua sau trei ori pe sap¬tamana, indiferent in ce moment al zilei.
6. Ridicarea picioarelor
Pozitia de pornire: In pozitia de drepti, departati picioarele la distanta soldurilor. Varfurile picioarelor sunt indreptate putin spre exterior. Deplasati trunchiul intr-o usoara inclinare inainte. Intindeti bratele pe lan¬ga corp, mai in fata decat cusaturile laterale ale pan¬¬ta¬¬lonilor. Palmele sunt orientate inainte, cu dege¬tele mari catre exterior.
Cum procedati: Apasati puternic talpa dreapta in podea si ridicati piciorul stang cativa milimetri de la sol. Cu dificultate sporita: Duceti piciorul stang, cu laba ridicata in sus, mai intai cativa centimetri spre fata, pe urma spre spate, fara sa miscati bazinul sau co¬loana.
De cate ori: De mai multe ori pe zi. Ridicarea pi¬cio¬rului dureaza zece secunde, cate zece repetari cu fiecare picior.
Cand: Dupa ce ati stat pe scaun un timp indelungat - sau, pur si simplu, in vreme ce asteptati in statie au¬tobuzul sau tramvaiul.
https://www.youtube.com/watch?v=9nTxjn7Y4vc
Cumparaturi de primavara
* Cumparati numai legume proaspete. Ele au o culoare puternica, sunt tari si se rup usor.
* Feriti-va de legumele ambalate. Adesea, in pachete se pun conservanti. Preferati legu¬mele de pe tarabe, care se cumpara la kilogram. Daca totusi le gasiti ambalate, scoateti-le cat mai repede afara din punga. Fac forme invi¬zibile de mucegai.
* Semnul de recunoastere: codita verde. Cand cumparati morcovi, patrunjel, gulii sau conopida, fiti atenti ca frunzele ori co¬ditele legumelor sa fie puternic verzi. To¬cate marunt, ele pot fi folosite impre¬una cu restul legumei. Puneti-le insa cu eco¬no¬mie in mancare, fiindca au un gust ex¬trem de accentuat.
* Curatati si spalati legumele doar inainte de preparare. Daca faceti aceste operatiuni cu mult timp inaintea prepararii, legumele isi pierd toate vitaminele.
* Fierbeti legumele in apa putina. Le¬gu¬mele trebuie fierte in apa sarata, dar numai atat cat lichidul sa le acopere. Bel¬sugul de apa "spa¬la" substantele hrani¬toare.
* Aburii sunt ideali. Modul ideal de pre¬pa¬rare a legumelor este fierberea in abur. In co¬mert exista oale speciale cu o strecuratoare adap¬¬tata deasupra, in acest scop.