Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Calanque d'en Vau - Proventa- Alpi-Coasta de D'Azur:
265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bormes les Mimosas - Satul inflorit al Frante
82 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mithymna Grecia
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coolsingel
390 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul U Bein
609 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Ialomitei
43 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spania - Documentar subtitrat in Romana
941 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hanoi-Vietnam
1.420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata de Craciun la Viena
985 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salar de Uyuni, Bolivia
222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Proventa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.02.2016  Adauga la favorite 927 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Proventa (in occitana Provenca, in franceza Provence) este o regiune in sud-estul Frantei, situata intre Marea Mediterana, Valea Ronului si Italia; in nord se afla provincia Dauphine situata in regiunea Rhone-Alpes


Orasele mai importante din regiune sunt Marsilia (880.000 locuitori), Nisa (345.000), Toulon (166.000), Aix-en-Provence (137.000), Avignon (90.000), Arles (50.000) si Orange (29.000).
Capitala provinciei este Marsilia, de aceasta provincie istorica apartin departamentele: Alpes-de-Haute-Provence, Var, Vaucluse si Bouches-du-Rhone. Acestea, impreuna cu departamentele Hautes-Alpes si Alpes-Maritimes alcatuiesc azi regiunea Proventa-Alpi-Coasta de Azur (in franceza Provence-Alpes-Cote-d'Azur).


Numele Provence provine din timpul romanizarii intense a tinutului din perioada stapanirii romane (lat. provincia).
Populatia acestei regiuni istorice vorbea limba provensala, o limba romanica din familia limbilor oc (langue d'oc). In urma revolutiei franceze utilizarea limbii a fost interzisa, aceasta pierzandu-si mare parte din vorbitori. Abia din secolul XX redevine o limba recunoscuta si este admisa oficial ca limba materna fiind numita limba provensala, pentru turisti fiind un punct de atractie la fel ca si muzica provensala sau santons (figuri de ceramica cu nasterea lui Isus).



Agricultura regiunii este de un tip mediteranean unde cultivarea fructelor si legumelor are o pondere deosebita, mai cunoscute fiind ciresele, piersicile, caisele, migdalele si pepenii galbeni provensali de Cavaillon. Uleiurile de masline cele mai bune provin dintr-o regiunea situata la sud de Alpilles (lant muntos calcaros in centrul regiunii Proventa situat intre Avignon, Cavaillon si Arles) si anume Vallee des Baux-de-Provence ca si din Nyons.
In locurile mai inalte sunt campurile cu lavanda, importante pentru industria parfumurilor, industrie ce isi are centrul in orasul Grasse, langa Nisa, pe Cote d'Azur (Coasta de Azur).
Bucataria provensala este renumita prin mancarurile condimentate cu diferite condimente locale mai cunoscute fiind: bouillabaisse, o supa din pesti de stanca care se mananca cu crutoane de paine frecate cu usturoi si cu un sos de couloare galben-roscata numit rouille (ce se poate traduce ca rugina) sau aioli, merluciu cu legume fierte si un sos cu ulei de masline si usturoi (ail in franceza), de la care isi trage numele.
Vinurile provensale sunt renumite multumita climei mediteraneene si aerului uscat adus de vantul Mistral, vinurile rose cele mai cunoscute fiind Cotes-de-Provence, Bouches-du-Rhone, Cotes-du-Rhone, Cotes-du-Luberon si Cotes-du-Ventoux. Vinurile rosii cele mai renumite sunt Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Bandol si Palette.

Locuri de vizitat[
Mai importante sunt:
statuile, monumentele romane din Arles;
amfiteatrul si arcul de triumf din Orange;
orasul vechi Avignon;
amfiteatrul roman din Nimes, iar in apropiere apeductul Pont du Grand;
Aix-en-Provence, vechea capitala a provinciei;
Marsilia, oras multicultural.

Peisaje:
• Camargue
• Luberon cu varful Mourre Negre
• Mont Ventoux
• Cheile Verdon
• Alpilles


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.