Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  1 lingura pe zi!
284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 alimente minune care iti curata FICATUL
1.385 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un ghid complet al inimii tale - discutat cu Dr. Stefan
180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 alimente minune pentru cei peste 50 de ani
245 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne ferim de gripa su viroze
307 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imunitate puternica
715 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Virozele respiratorii - cauze, simptome, tratament
68 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Antibioticul natural-care ne apara de viroze.
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bolile copilariei: herpes-zoster.
663 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turmericul, un ajutor-minune in lupta impotriva cancerul
1.240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Inotul, sportul-minune pentru imunitate

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.01.2016  Adauga la favorite 948 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inotul poate fi considerat un sport de masa prin influenta mare asupra ameliorarii sanatatii si poate fi practicat la orice varsta, incepand din primele luni ale vietii si pana la batranete, datorita usurintei cu care se poate grada efortul.

Gratie numeroaselor modificari pe care le produce in organism, cat si conditiilor igienice in care se practica, inotul reprezinta unul dintre cele mai complete sporturi; el favorizeaza dezvoltarea calitatilor de rezistenta, viteza, indemanare etc.



Sportul in general si inotul in particular prezinta mai multe efecte:

♦ prin inot se dezvolta trasaturi pozitive de caracter precum: hotararea, curajul, perseverenta, rabdarea, dorinta de a invinge dificultatile;

♦latura educationala se dezvolta in climatul sportivitatii, al eticii vietii sportive (obisnuirea cu ordinea si disciplina, cu respectul si ajutorul reciproc, se repercuteaza pozitiv pe plan educativ);

♦ inotul trebuie studiat ca fenomen social; el poate fi o componenta a timpului liber, care trebuie valorificat la maximum, bine organizat si create conditiile dezvoltarii inotului in viata moderna.

Influenta inotului asupra inimii si a circulatiei sanguine

Inotul este o activitate de rezistenta, care se dobandeste prin repetare, prin „arta de a respira in apa", principalul beneficiar fiind sistemul cardiovascular. Inotul are influenta asupra activitatii aparatului cardiovascular prin accelerarea contractiilor cardiace, cresterea tensiunii arteriale si a presiunii venoase precum si prin marirea volumului cardiac.

Aceasta influenta, cumulata cu efectul miscarilor executate in timpul inotului, duce la dezvoltarea musculaturii inimii, respectiv a auriculelor si a ventriculelor. Fortificarea muschiului cardiac influenteaza in mod favorabil activitatea inimii si circulatia in general. In repaus, presiunea sistolica scade, iar cea diastolica creste, adica se imbunatateste tensiunea arteriala diferentiata si se mareste elasticitatea vaselor. Sub influenta inotului au loc modificari in compozitia morfologica si chimica a sangelui.

Influenta inotului asupra respiratiei

Antrenamentul la inot dezvolta toate functiunile fundamentale ale organismului dar are o influenta majora asupra aparatului respirator. Din acest punct de vedere, inotul poate fi considerat ca unul dintre cele mai eficace exercitii respiratorii. El poate fi recomandat, in scopul dezvoltarii aparatului respirator, tuturor sportivilor, indiferent de specialitatea lor sportiva, deoarece dezvolta in special muschii respiratori si musculatura spatelui, avand influenta asupra respiratiei si asupra corectitudinii tinutei.

Solicitarea crescuta a tuturor grupelor musculare prin efectuarea miscarilor de inot, impreuna cu intensificarea respiratiei, precum si presiunea exercitata de apa asupra corpului, duc la o dezvoltare substantiala a muschilor respiratori, marind capacitatea respiratorie si ventilatia pulmonara, realizandu-se o apnee voluntara si o dilatatie toracica.

Pozitia orizontala favorizeaza miscarile de inspiratie, iar pentru expiratie este solicitata diafragma si musculatura abdominala care inving presiunea apei. Inotul contribuie la dezvoltarea cutiei toracice, dezvoltare care asigura o capacitate vitala mare in comparatie cu alte discipline sportive. Astfel, prin inot se realizeaza o imbunatatire substantiala a ritmului respirator.

Incepatorului i se pun probleme noi, printre care aceea de a-si putea pastra echilibrul corpului in pozitia de inot, in conditiile executarii miscarilor pentru inaintare, coordonarea miscarii membrelor executate in acelasi scop si coordonarea acestor miscari cu miscarile respiratorii. In ceea ce priveste simtul echilibrului si al pozitiei corpului, un rol important il are analizatorul vestibular.

Influenta inotului asupra atitudinii corpului

Privit din punct de vedere al adaptarii functionale, faptul ca inotul se desfasoara in pozitie orizontala (folosita un timp indelungat, pe parcursul activitatii sportive) poate produce modificari semnificative asupra sistemului osteoarticular: articulatiile fiind eliberate de greutatea corpului, lucreaza lejer – astfel explicandu-se cresterile in inaltime, atat de cautate prin practicarea inotului.

Aparatul locomotor se dezvolta printr-o crestere proportionala a indicilor dezvoltarii fizice. Prin inot se favorizeaza pozitia corecta pe apa a capului si a corpului care, asociat cu caracterul simetric si ciclic al miscarilor, duce la obtinerea unei atitudini corecte a corpului.

Eliberarea coloanei vertebrale de greutatea corpului asociata cu activitatea intensificata a muschilor respiratori, au o influenta profilactica si terapeutica in combaterea deformatiilor coloanei vertebrale. Miscarile de inot specifice procedeelor tehnice maresc considerabil mobilitatea coloanei, intarind totodata intreaga musculatura a trunchiului.

Practicand inotul se modifica si forta musculara. Miscarile fiind lipsite de incordari mari, contribuie la dezvoltarea fusiforma a musculaturii. Este poate unicul sport la care toate grupele musculare se folosesc proportional. Pe masura imbogatirii experientei motrice in apa se formeaza calitati specifice precum: simtul apei, „o suplete generala", o mobilitate articulara buna si o capacitate de relaxare musculara.

Inotul contribuie la dezvoltarea si la mentinerea proceselor vitale iar corpul capata o dezvoltare armonioasa prin angrenarea in inot a intregului sistem muscular. Umerii se largesc, toracele cuprinde plamani bine dezvoltati, muschii sunt lungi si proportionali; oferind un bun randament in munca, muschii sunt adaptabili in orice fel de activitate.

Alte modificari produse in organism sub influenta inotului

Metabolismul este solicitat printr-un consum caloric mare, iar procesele de producere metabolica a energiei devin mai economice prin antrenamente sistematice de inot. Pierderea de caldura determina la randul ei o crestere substantiala a arderilor la nivelul tesuturilor, intensificand metabolismul general, lucru ce se manifesta prin cresterea poftei de mancare.

Prin inot sunt stimulate functiile glandelor endocrine, in special a glandei tiroide, prin accelerarea arderilor tisulare. Acest efect justifica inotul terapeutic prescris in obezitate, cand metabolismul este incetinit.

Sistemul nervos este si el influentat la randul sau prin inot, prin inviorare sau prin calmare. Inotul recreativ mai are un rol de echilibrare a functiilor scoartei cerebrale, contribuind astfel la reglarea proceselor nervoase la persoanele solicitate psihic. Din statisticile medicale de specialitate reiese ca inotatorii prezinta procentajul cel mai coborat de dereglari neurovegetative. Apa, prin calitatile ei, exercita un puternic efect tonifiant asupra sistemului nervos, fenomen care sta la baza recomandarii inotului in astenii nervoase, tulburari psihice si neurovegetative. Buna dispozitie pe care o creeaza deplasarea in mediul acvatic influenteaza in mod favorabil psihicul.

O alta influenta pozitiva a inotului consta in imbunatatirea coordonarii motrice si in dezvoltarea unui simt al ritmului.

Un efect favorabil asupra functiei sistemului nervos si in acelasi timp cu actiune asupra stimularii circulatiei sangelui il au si radiatiile solare. Radiatiile solare, mai ales razele ultraviolete, contribuie la sintetizarea vitaminei D, deosebit de importanta pentru organismul tanar. Vitamina D previne rahitismul, boala specifica copiilor, caracterizata prin tulburari in cresterea generala si in cea a oaselor.

In general, este bine sa se inceapa acest sport de la varsta de 5, 6 ani, dar este posibil sa se inceapa de la 3 – 4 ani si chiar mai devreme, copiii fiind activi, receptivi si flexibili. Prin practicarea inotului se tonifica in general corpul fizic, prin solicitarea armonioasa a muschilor, a articulatiilor si a sistemului osos. In principiu, toate bolile pot fi macar in parte abordate prin practicarea inotului, dar ameliorari considerabile s-au observat in astm (si alte afectiuni respiratorii), in diabet (scade insulina), in boli ale sistemului osos (in special pe coloana) si chiar in afectiuni ale inimii.

Senzatia accentuata de bine, de confort, este sporita si de excluderea implicatiilor neplacute ale transpiratiei, care apare la efortul fizic in aer liber. In acelasi timp, cadrul in care se desfasoara activitatea de inot actioneaza asupra mentalului, ajutandu-l sa se relaxeze.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.