Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Schimbare radicala in legea RCA:
654 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Auto Actele necesare pentru inmatriculare in 2016
1.651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este constatarea amiabila?
1.073 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce risti daca inscrii masina in Bulgaria
1.191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asigurarea obligatorie a locuintelor
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Testamentul olograf si testamentul autentic
1.417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asigurari locuinte
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cardul european si cardul national de asigurari sociale
1.367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cresterea ratelor, adapare , furajare si adapost
691 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cu masina in Turcia
998 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Ce este asigurarea RCA?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.01.2016  Adauga la favorite 977 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite.

Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despagubite in baza unei polite de asigurare facultativa de avarii si furt tip CASCO.

Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta, si in acelasi timp obligatorie, chiar si in cazul in care proprietarul unui vehicul are deja incheiata o asigurare tip CASCO.

De ce este obligatoriu?

Toti proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare RCA si sa plateasca prima de asigurare aferenta.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba. Trebuie remarcat ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta bugetul.

Cum se poate incheia asigurarea RCA?

Daca dumneavoastra cumparati un vehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra in vigoare in acelasi timp cu intrarea in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului dumneavoastra, fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.

Incheierea contractului

Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului (pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea dvs.) vi se elibereaza polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare.

Emiterea politelor de asigurare RCA se face in sistem electronic

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, emiterea politelor de asigurare RCA sa se faca in sistem electronic. Potrivit normelor, emiterea electronica este definita ca fiind subscrierea politei RCA simultan cu inregistrarea si stocarea instantanee in sistemul informatic al asiguratorului a datelor cuprinse in polita. Aceasta inseamna ca asiguratorul va prelua datele necesare a fi inscrise in polita direct in sistemul informatic si va elibera polita asiguratului din sistemul informatic. La fel ca si pana in prezent, asiguratorul va tipari polita pe hartie jumatate alba jumatate verde si va inmana totodata asiguratului si vigneta pe care acesta din urma are obligatia sa o aplice pe parbriz. In acest fel, se asteapta ca erorile umane de completare a politelor RCA sa se diminueze, ceea ce va avea ca efect si cresterea acuratetei bazei de date CEDAM.

Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
•din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei de asigurare anterioare, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
•din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat documentul de asigurare, pentru persoanele care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul incheierii asigurarii;
•din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.

Raspunderea asiguratorului RCA inceteaza:
•la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita, deci aveti in vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. In caz contrar, retineti faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse;
•pentru vehiculele pentru care se transmite dreptul de proprietate noului proprietar in perioada de asigurare ca urmare a incetarii contractelor de leasing, asigurarile obligatorii RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, fara modificarea primei de asigurare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
•noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare;
•asiguratorul a incasat integral prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate.

Ce se intampla daca circul fara RCA valabil?

Daca sunteti proprietar de vehicul si nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie si, prin urmare, sunteti pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON, retinerea certificatului de inmatriculare si placutelor de inmatriculare/inregistrare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii-contraventie care se constata de catre personalul Politiei.

Calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de vehicule poate fi constatata prin intermediul bazei de date la nivel national. In aceasta situatie, veti primi o instiintare din partea organelor competente - personalul Politiei Rutiere - prin care vi se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu faceti dovada incheierii asigurarii RCA, inmatricularea vehiculului pe care il detineti va fi suspendata din oficiu.

In plus, in situatia in care provocati un accident si nu detineti o asigurare RCA valabila, persoana pe care ati prejudiciat-o este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la dvs. (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepand din 2005, apeland la Fondul de protectie a victimelor strazii (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit).

Stiti si dumneavoastra ca paguba produsa poate ajunge la sume foarte mari a caror plata poate depasi bugetul unei familii. Avand in vedere acest aspect cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm.



Ce fac in caz de accident?

Conducatorii auto implicati in accidente auto soldate doar cu pagube materiale au posibilitatea de a ajunge la o intelegere amiabila prin completarea unui formular de intelegere amiabila care se depune la companiile de asigurare.
Proces verbal de constatare amiabila - formulare constatare amiabila


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.