Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cresterea prepelitelor pentru oua
518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SAMPON FACUT IN CASA! PENTRU CADEREA CRESTEREA PARULUI.
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru parinti 1
1.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Daca va prinde zapada pe munte
1.321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mazara del Vallo-Italia
792 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imperecherea matcilor
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum intretii cainele de curte
202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un condiment ajuta creierul sa se „repare“
821 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gentiana
970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancati corect
1.057 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cresterea ratelor, adapare , furajare si adapost

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.09.2016  Adauga la favorite 702 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cresterea ratelor de carne este activitate foarte profitabila in conditiile in care sunt indeplinite cele mai importante caracteristici tehnologice privind furajarea si asigurarea conditiilor de microclimat.

Cresterea ratelor se face in 2 faze:

Faza 1, dureaza 2 saptamani, cand densitatea de populare este de 15-20 cap./mp
Faza 2, dureaza din saptamana 3 cand densitatea este de 10-12 capete la 3 saptamani scazand la 8, 6 si respectiv 4 capete la sacrificare, la varsta de 2 luni.
Asternutul: se pot folosi ca asternut paie (curate, fara mucegai) sau talaj de lemn, care se aseaza intr-un strat de 5-10 cm grosime. Periodic asternutul se completeaza pentru a preveni formarea unor zone umede. (inainte de instalarea asternutului, adapostul se va dezinfecta obligatoriu) In perioadele calduroase (cu temperatura de peste 20 grade C) bobocii pot fi scosi afara, insa atentie la razele soarelui care pot afecta ochii bobocilor mici. NICIODATA NU FOLOSITI CARPE SAU HARTIE ca asternut. Mentin umiditatea si sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor

Temperatura: in primele 7 zile se asigura 30-32 grade C, dupa care se reduce cu cate 2-3 grade C/saptamana pana se ajunge la 16-18 grade C. In prima luna de viata bobocii sunt mai sensibili la temperaturi scazute deoarece sistemul de termoreglare nu este inca bine dezvoltat, insa dupa ce se imbraca in pene pot suporta temperaturi mai joase. Pentru asigurarea temperaturii necesare se recomanda folosirea becurilor de caldura in infrarosu 150, 250 W

Lumina: in prima saptamana se asigura lumina 24h/zi, dupa care se reduce cu cate o jumatate de ora/zi, pana la 14 zile, cand ajungem la 17h/zi, durata care se mentine pana la sacrificare. Daca insa doriti sa sacrificati bobocii mai repede, este recomandat sa mentineti 24h lumina /zi pe toata durata cresterii deoarece lumina stimuleaza consumul de apa si furaje.

Adaparea: se asigura permanent apa proaspata la discretie. Pentru adapare se pot utiliza adapatorile de la pui sau adapatori tip jgheab (se calculeaza un front de adapare de 5 cm / boboc). Este recomandat ca adapatorile sa fie amplasate in locuri in care se poate schimba mai usor asternutul (sau) chiar pe o suprafata betonata, cu gratar sau nisip, deoarece frecvent suprafata din jurul adapatorilor va fi umeda.

Furajarea: pentru furaje se pot folosi hranitori circulare ca si cele pentru pui sau hranitori tip “jgheab" (cand se calculeaza un front de furajare de 2,5 cm/boboc). Se poate folosi de asemenea si furaj macinat, insa acesta se lipeste de ciocul bobocului, caz in care este nevoie de un vas cu apa unde isi pot spala ciocul. Aceasta practica atrage dupa sine umezirea asternutului, iar furajele ramase in acest vas cu apa pot fermenta, astfel devenind sursa de imbolnavire. Pentru evitarea acestor neplaceri, vasul cu apa va fi mereu curatat si amplasat intr-un loc mai usor de curatat.
O alta varianta de administrare a furajelor macinate este sub forma umeda. Umezirea furajului se face chiar inainte de administrare si doar cantitatea care urmeaza a fi consumata in urmatoarele 2-3 ore. Atentie!Furajul se altereaza usor, fapt care obliga sa fie consumat repede.
De asemenea, in furajarea ratelor se poate folosi si masa verde proaspata si palita care se administreaza de la doua saptamani in completarea ratiei si nu inlocuind furajele de baza.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.