Cochilia oului ofera o protectie naturala impotriva microbilor. Dupa recoltarea de la gaini, ouale pot fi pastrate 20 de zile intr-un loc racoros (maximum 15 grade C), fara oscilatii de temperatura. Dupa cele 20 de zile trebuie tinute la 5 grade C, deci la frigider.
S-au facut multe studii pentru a vedea necesitatea conservarii oualor la temperatura camerei sau in frigider. Studiile au aratat ca nu exista diferente. De altfel, in multe tari, ouale nu se afla pe rafturi frigorifice in magazine. Cu toate acestea, depinde si de temperatura bucatariei tale. Daca este mai mare, e bine sa le tii in frigider.
Cumpara ouale in cofraje de carton, nu din plastic si nu le scoate din acestea cand le depozitezi in frigider. Cartonul le asigura o atmosfera umeda si le protejeaza si impotriva mirosurilor. Oul are capacitatea de a absorbi rapid mirosurile din mediu.
Daca este vreun ou spart sau crapat, foloseste- l cat mai repede.
Nu le depozita pe usa, in suportul consacrat! Ouale au nevoie de o temperatura constanta, iar aceea se afla pe rafturile de la mijlocul frigiderului.
Pune-le cu varful in jos. Astfel, camera de aer de la baza oului nu va presa asupra galbenusului, care se va conserva intact si mai multa vreme.
Nu le spala atata vreme cat le depozitezi. Doar inainte de a le folosi. Pelicula care le acopera le protejeaza de microbi. Daca oul este poros, deci membrana protectoare s-a uscat, inseamna ca nu mai este proaspat. Daca sunt murdare, sterge-le cu un servet uscat.
Nu sparge ouale decat inainte de a le folosi. Un ou spart este un mijloc ideal pentru dezvoltarea microbilor, fiindca substantele protectoare din galbenus devin ineficiente in contact cu aerul