Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Maradona
773 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diego Armando Maradona
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Barbu Stefanescu Delavrancea
661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nichita Stanescu
879 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lev Tolstoi - In cautarea fericirii
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lev Tolstoi,unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii
15 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nichita Stanescu - Biografie
822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Socrate nasterea filozofiei
278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mijloacele de documentare folosite in contraspionaj
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oprah Winfrey
1.351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Gica Hagi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.10.2015  Adauga la favorite 861 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Gheorghe Hagi (n. 5 februarie 1965, Sacele, Constanta, jud. Constanta) este un om de afaceri, antrenor si fost fotbalist roman, supranumit Regele fotbalului romanesc si Maradona din Carpati. Este cel mai bun marcator din istoria nationalei Romaniei cu 35 de goluri inscrise.
Gheorghe Hagi a inceput sa joace fotbal la varsta de 10 ani, la Farul Constanta, echipa la care a si debutat in Divizia A, la 17 ani[1]. In cariera sa, Hagi a mai evoluat la Sportul Studentesc, Steaua Bucuresti (cu care a castigat trei titluri de campion al Romaniei, doua Cupe si Supercupa Europei, in perioada 1987-1990), Real Madrid, Brescia, Barcelona si Galatasaray (patru titluri de campion al Turciei, o Cupa UEFA si o Supercupa a Europei)[1]. La echipa nationala, Hagi a reusit sa bifeze 125 de prezente, cu 35 de goluri marcate.

Ca jucator, Hagi a fost un purtator clasic de numar 10 (conducator de joc) care se remarca in teren prin claritatea paselor trimise catre atacanti si suturile eficace la poarta, atunci cand se afla el insusi in pozitie de finalizator. Cateva din golurile sale au intrat in istoria fotbalului. Hagi reusea sa depaseasca usor multi adversarii prin dribling si gasea deseori de unul singur mijloace de castigare a unui meci. Desi nu excela la capitolul viteza, se orienta excelent in teren si reusea sa fie prezent in bune pozitii de joc, ceea ce ii permitea fie sa paseze decisiv, fie sa suteze cu succes de la distanta.

Hagi a fost si un excelent executant de lovituri libere, inscriind numeroase goluri din pozitii fixe.

Cariera lui Hagi ca jucator profesionist (sau semi-profesionist - in timpul regimului socialist) poate fi impartita in mai multe perioade:
1.1982-1983: debutul: Hagi este remarcat la nivel de juniori, debuteaza in Divizia A si la echipa nationala.
2.1983-1988: consacrarea la nivel national, jucand la 2 echipe bucurestene de top. Mai ales la Sportul Studentesc, unde juca rol de "copil teribil", Hagi face cateva meciuri de-a dreptul senzationale, contribuind decisiv in 1985 la castigarea titlului de vicecampioni (cea mai buna performanta de pana azi a clubului din Regie).
3.1988-1990: consacrarea la nivel international. Hagi joaca (la Steaua Bucuresti) o semifinala (in 1988) si o finala de Cupa Campionilor in 1989 (fiind desemnat al doilea jucator ca valoare din competitie, dupa Marco van Basten) si participa cu Romania la Cupa Mondiala din 1990 - Italia.
4.1990-1998: anii de maturitate. Hagi este liderul incontestabil al echipei Romaniei si contribuie decisiv la cele mai mari succese din istoria Nationalei.
5.1998-2001: perioada tarzie, marcata de o anumita sensibilitate psihica, rezultata probabil, si din stresul acumulat de-a lungul timpului. Din evenimentele "ciudate" ale acestei perioade putem aminti prima retragere din echipa nationala din 1998), decizie asupra careia Hagi va reveni in 1999 si conflictele tot mai dese cu arbitrii. Hagi a fost eliminat in 2 meciuri foarte importante, finala UEFA din 2000 (castigata de Galatasaray) si sfertul de finala de la Campionatul European 2000 (pierdut de Romania, 0-2 cu Italia) si a provocat un scandal imens in Turcia, in 2001, cand a fost pe punctul de a bate un arbitru, fiind suspendat 6 etape pentru acest lucru.

In ciuda finalului de cariera, in general Hagi a fost totusi un jucator fair-play, care era penalizat foarte rar de arbitri.

Nationala

Hagi a debutat la echipa nationala la varsta de 18 ani, pe 10 august 1983 la Oslo, in meciul amical Norvegia - Romania. Pana atunci jucase pentru Romania in echipa de juniori sub 16 ani (4 meciuri), echipa de juniori sub 17 ani (13 meciuri, 1 gol), echipa de juniori sub 18 ani (32 meciuri, 9 goluri) si echipa olimpica (4 meciuri).

In 1985, pe 16 octombrie, Mircea Lucescu, pe atunci antrenor al echipei nationale, l-a desemnat pentru prima oara pe Hagi capitan al echipei nationale. Hagi avea doar 20 de ani si meciul, disputat pe stadionul 23 august impotriva Irlandei de Nord, era decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic - 1986. Evolutia lui Hagi a fost foarte stearsa si multi au criticat la acea vreme decizia lui Lucescu. Cert este ca vreme de cativa ani capitanul "de drept" al echipei nationale a devenit portarul Silviu Lung, un jucator mult mai matur si mai experimentat decat Hagi. Totusi, dupa retragerea lui Silviu Lung (in 1990), Hagi a devenit repede capitanul de drept al nationalei. A fost de 65 de ori capitanul echipei nationale, conducand din teren echipa Romaniei la 2 Cupe Mondiale (1994 - USA si 1998 - Franta) si la 2 Campionate Europene (1996 - Anglia si 2000 - Belgia si Olanda).

De asemenea, a mai participat cu Romania si la Campionatul European din 1984 - Franta (ca rezerva) si la Cupa Mondiala din 1990 - Italia (ca titular). Pe 24 aprilie 2001 Gheorghe Hagi se retrage din echipa nationala de fotbal a Romaniei. La ultimul meci al lui Hagi pentru Romania au participat 80.000 de fani din toata tara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.