Ciupercile pot fi folosite cu eficienta si pentru a preveni aparitia celulelor canceroase in corp. De asemenea, ciupercile au si un rol regenerator, ajutand la refacerea celulelor deja afectate.
Inca din antichitate culturile orientale au intuit proprietatile benefice ale acestor legume, utilizandu-le nu numai in alimentatie, dar si in medicina traditionala. Studii relativ recent efectuate au adus ciupercile in atentia nutritiei si medicinei moderne.
Una dintre cele mai raspandite boli ale secolului XXI, cancerul face noi victime pe fiecare zi. Nutritionistii sustin ca o alimentatie sanatoasa care include anumite produse, precum usturoiul, rosiile, morcovii si broccoli, poate avea efecte miraculoase asupra organismului uman. Evitand anumite produse precum cafeaua, afumaturile, carnea rosie si alcoolul si incluzand alimente precum cele mentionate mai sus, se poate ajunge la un echilibru nutritional care blocheaza formarea celulelor canceroase.
Ciupercile contribuie la suprimarea afectiunilor canceroase actionand pe mai multe cai:
De exemplu, aceste legume actioneaza ca inhibatori ai anumitor enzime care stimuleaza producerea estrogenului, substanta ce favorizeaza aparitia cancerului mamar. Specialistii au cercetat asocierea pozitiva in alimentatie dintre ciuperci si ceaiul verde, statisticile demonstrand ca aceste doua alimente consumate in mod constant reduc cu pana la 90% riscul cancerului de san.
De asemenea, prin furnizarea de compusi naturali antioxidanti ciupercile joaca un rol important in neutralizarea radicalilor liberi, responsabili pentru initierea procesul cancerigen. Bogate in seleniu, antioxidant care impreuna cu vitamina E protejeaza organismul impotriva celulelor tumoroase, ciupercile capata o importanta deosebita in lupta impotriva cancerului.
Pe langa rolul de inhibator si cel de antioxidant natural, ciupercile impiedica dezvoltarea celulelor tumorale fortificand sistemul imunitar. Datorita continutului ridicat de beta-glucon, substanta ce stimuleaza functia imuno-protectoare, aceste legume diminueaza riscul aparitiei celulelor canceroase.
Ciupercile sunt de asemenea un remediu eficient impotriva stresului, oboselii si anxietatii, unele din cauzele majore ale apritiei tumorilor cancerigene. Datorita continutului mare de zinc si a vitaminelor de tip B, acest ingredient natural reduce considerabil starile de iritare si irascibilitate, dar si senzatia de oboseala. Considerand aceste efecte, cipercile sunt un bun inlocuitor al cafelei, produs demonstrat stiintific ca fiind cancerigen.
Medicii afirma ca cel mai indicat este consumul ciupercilor in stare naturala, inabusite, fierte sau pe gratar. Este de evitat prajirea acestora, intrucat prin prajire isi pot pierde proprietatile nutritive, fiind de asemenea demonstrat stiintific faptul ca prajelile reprezinta un factor cancerigen in alimentatie.