Schimbarea rotilor nu dureaza mai mult de 30 de minute. Pentru siguranta, este important sa urmati cele trei reguli de aur.
1. Amplasarea: pe cat posibil nu faceti asta pe sosea.
2. Ridicarea: blocati rotile si folositi un cric stabil.
3. Strangerea prezoanelor: folositi o cheie dinamometrica.
Asigurati blocarea rotilor. Suprafata de lucru trebuie sa fie plana si solida. Trageti frana de mana si cuplati treapta intai (sau selectati pozitia de parking).
Desfaceti prezoanele. Cu un pistol hidraulic este foarte usor. O cheie in cruce se descurca bine. Daca sunt prea stranse, faceti parghie cu o teava.
Curatati roata. Rugina poate dezechilibra ansamblul rotii. Nu ungeti, uleiul nu trebuie sa atinga discul de frana sau prezoanele.
Strangeti prezoanele cu mana. Pentru ca un ciocan pneumatic poate distruge butucul rotii daca filetul nu se potriveste perfect.
Strangeti prezoanele cu cheia. Strangeti usor prezoanele la inceput. Nu folositi pistolul hidraulic la antifurt pentru ca ati putea sa il distrugeti.
Cuplul de strangere. Prin rasucirea manerului se selecteaza cuplul specificat de producatorul masinii. Cand acesta este atins, cheia nu mai permite strangerea.
Folosirea cheii dinamometrice. Rasuceste un sfert de tura atunci cand cheia „intrerupe“. Numai asa este sigur ca prezoanele au fost stranse corect.
Verifica presiunea. Chiar si nefolosite, rotile tind sa piarda aer. Daca maresti presiunea cu putin peste recomandarea producatorului, economisesti combustibil.
Atentie la dimensiuni. Daca schimbati roti cu jante de tabla cu altele cu jante din aliaj, trebuie sa fiti atenti la dimensiunile prezoanelor. Din cauza materialului mai gros al jantelor din aliaj, aceste roti au nevoie de prezoane mai lungi.