Este un arhipelag situat in partea de nord a Rusiei. Acesta este situat in Oceanul Arctic, la nord de Novaia Zemlia si de la est de Svalbard, apartinand administrativ de Regiunea Arhanghelsk a Rusiei. Tara Franz Josef este compusa din 191 de insule acoperite de gheata, cu o suprafata de 16.134 km²; in mare parte nu este locuita.
Fiind situat la latitudini intre 80° si 81° 52' N, Tara Franz Josef este grupul de insule cele mai septentrionale asociate Eurasiei. Extremitatea sa nordica este Capul Fligeli, Insula Rudolf (Octpob Pyaonboa, Ostrov Rudolfa), care este situat la 81° 52' N. Arhipelagul se afla la o distanta de numai 1000 km de Polul Nord.
Arhipelagul a fost descoperit in 1873 de catre exploratorii polari austrieci Payer si Weyprecht, care i-au dat numele imparatului Franz Joseph al Austriei. Deoarece expeditia a fost sponsorizata privat si neoficial, aceste insule nu au fost anexate de catre Imperiul Austro-Ungar. In 1926 insulele au fost anexate de catre Uniunea Sovietica, acolo stabilindu-se foarte putine persoane, numai in scopuri de cercetare si militare. Accesul navelor este posibil doar cateva luni pe an, in timpul verii, si necesita permise speciale.
Arhipelagul este de origine vulcanica, fiind compus din bazalt neozoic si jurasic. Desi acoperite de gheata, exista, de asemenea, zone acoperite cu muschi si de licheni. Partea nord-estica a insulelor este in intregime acoperite de gheata pe tot parcursul anului, chiar daca, uneori, gheata se retrage pe timpul verii de pe insulele meridionale ale arhipelagului. Cea mai mare insula este Tara Printului George (3emnr reopra, Zemlja Georga)care are o lungime de aproximativ 110 km. Cel mai inalt varf din arhipelag se afla pe Insula Wiener Neustadt (Octpob Bnhep-Henwtaat, Ostrov Viner-Nejstadt), avand o altitudine de 620 m.