In dimineata zilei de 30 ianuarie 1889, intr-un pavilion de vanatoare de la Mayerling, langa Viena, sunt gasite cadavrele arhiducelui Rudolf de Habsburg si al iubitei sale, tanara baroana Maria Vetsera.
Concluzia anchetei oficiale a fost dubla sinucidere. Si, pentru ca sinuciderea era un pacat de neiertat in ochii bisericii, imparatul Franz Josef, tatal lui Rudolf, lansa versiunea unui accident fatal intr-un acces de nebunie subita a kronprintului. Papa Leon al XIII-lea ingadui slujba imparateasca si inmormantarea in cripa imperiala. Cat despre tanara si nefericita iubita a arhiducelui, ea fu inhumata in cea mai mare taina de catre rudele ei.
Misterul de nepatruns ce apasa asupra acestei asa zise duble sinucideri pare a se fi spulberat odata cu trecerea anilor si a unor termene pe care martorii dramei se obligasera sa le respecte. Din afirmatiile lor si dintr-o serie de documente iesite la iveala, reiese ca ar fi de fapt vorba de un asasinat politic, si versiunile cele mai demne de crezare ar fi doua: prima, ca Rudolf ar fi avut o furtunoasa discutie cu parintele sau, in care i-ar fi facut cunoscut ca intentioneaza sa se desparta de sotia sa, arhiducesa Stefanie, riscand un divort (interzis de biserica catolica) spre a se casatori cu baroana Maria Vetsera, iar a doua, cea mai grava, ca Franz Josef ar fi aflat ca fiul sau ar fi conspirat impotriva sa si ca, avand ajutorul unor aliati maghiari, ar fi avut intentia sa se incoroneze rege al Ungariei, dand astfel lovitura de gratie imperiului austro-ungar. Se pare ca tocmai acesti conspiratori, stiindu-se demascati si nemaiavand incredere in Rudolf, l-ar fi suprimat cu ajutorul unui valet, camufland asasinatul intr-o dubla sinucidere.
S-a scurs mai mult de un veac de la moartea celor doi indragostiti si misterul continua sa persiste. Dar, indiferent de cauzele mortii, drama de la Mayerling ramane, mai presus de toate, o tragica poveste de dragoste.