Notoriul doctor nazist Josef Mengele, care a raspandit teama in lagarul de concentrare de la Auschwitz, a devenit o enigma a secolului XX. Trasaturile fizice placute, vesmintele bine alese si comportamentul calm contrastau puternic cu atractia sa macabra pentru experimente infioratoare si crime.
Josef Mengele s-a nascut pe 16 martie 1911, cel mai mare dintre cei trei fii ai lui Karl si Walburga Mengele. Sofisticat, inteligent si popular in tinerete, Josef a dus o viata mic-burgheza studiind filosofia la Munich si medicina la Universitatea din Frankfurt. In 1935, si-a scris lucrarea de disertatia cu tema diferentele rasiale in structura maxilarului.
In 1937, s-a inscris in partidul nazist, iar un an mai tarziu in Waffen-SS, unde a ajuns la gradul de capitan. In 1942, a fost ranit pe frontul rusesc si, nemaiputand lupta, s-a oferit voluntar sa mearga in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Aici a ramas pentru 21 de luni.
Dornic sa devina cat mai cunoscut in lumea medicala, Mengele a cautat secretele ereditatii. Idealul nazist pentru viitor era acela de a beneficia de ajutorul geneticii. Anume, daca o femeie ariana putea da nastere la gemeni care sa fie, cu certitudine, blonzi si cu ochi albastri, atunci lumea viitorului ar fi fost salvata. Iar Mengele credea ca gemenii detineau raspunsurile tuturor intrebarilor sale.