Chiar daca intra in categoria "dulciuri", fructele sunt premise in diabet. Totul e sa le alegi pe cele bune si sa le consumi cu masura. Care sunt aceste fructe si la cat trebuie limitate, ne spune medicul specialist.
Alimentatia este cel mai important criteriu de mentinere al greutatii si formei fizice, dar mai ales a sanatatii. Persoanele care au diabet zaharat (atat tip 1, cat si tip 2) ar trebui sa consume fructe intr-o dieta echilibrata.
"Se constituie astfel premiza unui aport de vitamine si fibre, necesar si unui astfel de pacient", spune dr. Ciprian Constantin. "Sunt recomandate mai ales fructele cu continut mic in carbohidrati: pepene verde, capsuni, fragi, avocado, pepene galben, grepfrut, lamai, corcoduse, cirese de mai, mandarine, caise, piersici, kiwi, mere, pere. Fructele, cu cat sunt mai coapte, cu atat inmagazineaza mai multa fructoza si au astfel mai multi carbohidrati pe 100 g fruct. Se recomanda fructe parguite, nu coapte. Cantitatea variaza intre 400 g – 600 g fructe/zi, in functie de dieta recomandata. Astfel, se pot consuma pana la 700 g de pepene verde (cu aproximatie 50 g carbohidrati/zi numai din pepene), dar numai 400 g mandarine (pentru 40g carbohidrati/zi numai din mandarine). Este bine sa fie mancate fractionat, deoarece fructoza se absoarbe repede, radicand nivelul glicemiei. De aceea, e de preferat sa fie repartizate pe parcursul intregii zile", explica medicul.
Inghetata si fructele confiate pot fi acceptate
Lista de produse care pot fi consumate este foarte variata. Desi poate parea suprinzator, o persoana care are diabet zaharat tip 1 si care intelege mecanismul de actiune al tratamentului pe care il urmeaza, poate consuma inclusiv "inghetata, fructe confiate, alimente care sunt in mod uzual de catre medic", spune dr. Constantin. "Interzicerea unor alimente se intampla mai ales pentru ca timpul alocat educatiei pentru terapia medicala nutritionala este foarte scurt si pentru ca nu toti pacientii inteleg echilibrul intre dieta – tratament – efort fizic, care ar trebui respectat de cei cu diabet zaharat, pentru preventia complicatiilor secundare ale bolii, devastatoare", mai adauga medicul. Cu toate acestea, nu exista fruct sau aliment interzis.
Indicii importante pentru sanatate
Regimul care poate conta in prevenirea diabetului zaharat se bazeaza mai ales pe fructe si legume, controlul greutatii, controlul circumferintei abdominale si exercitiile fizice repetate. Exista, inclusiv, o memorie metabolica a organismului, care este asociata efortului fizic facut inca din copilarie/tinerete, cu o sansa mai mica de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2 la varsta maturitatii.
Mentinerea unei vieti sanatoase include si gestionarea stresului de zi cu zi, efortul fizic (care in multe cazuri lipseste in totalitate din lipsa timpului sau din diverse alte motive), timpul alocat somnului, grija asupra consumului de alcool etc..
Stiai ca…
… in Romania exista 1,5 milioane de pacienti inregistrati cu diabet zaharat, conform Federatiei Internationale de Diabet (IDF)?
… diabetul zaharat poate fi de tip 1 (insulinodependent) si 2 (care nu este insulinodependent, dar care poate fi tratat cu insulina la un moment dat)?
…daca ai ambii parinti cu diabet zaharat tip 2 ai un risc mai mare de a face diabet?
… daca ai un frate geaman cu diabet zaharat tip 1 riscul de a face diabet zaharat tip 1 este de aproape 100%?
Dr. Ciprian Constantin, Sef Departament Nutritie si Diabet, Spitalul Militar Central "Carol Davila").