Scottish Opera
Consacrarea internationala adevarata s-a produs odata cu debutul sau pe scena Operei scotiene, Scottish Opera, in 1981, in rolul Violettei din La traviata de Giuseppe Verdi. Alte roluri interpretate pe scena operei nationale a Scotiei din Glasgow au inclus Manon Lescaut si Tosca, ambele scrise de Giacomo Puccini.
Royal Opera House
In anul urmator, Miricioiu a debutat pe scena Operei Regale, Royal Opera House, din Londra in rolul Neddei din Paiate de Ruggiero Leoncavallo, alaturi de Jon Vickers, iar ulterior a interpretat rolul Margueritei din Faust de Charles Gounod, Antonia din Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach si Valentine din Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer.
Teatro alla Scala si alte scene[modificare | modificare sursa]
In 1983, Nelly Miricioiu si-a facut debutul pe scena operei La Scala din Milano, in rolul titular din Lucia di Lammermoor.[4] Ulterior, devenind o voce confirmata, soprana romana a aparut pe scenele celor mai importante teatre lirice din Europa, cantand la Amsterdam, Bruxelles, Roma, Hamburg, Geneva, Munchen, Viena, Salzburg, Paris, Madrid, Barcelona, etc., fiind constant aclamata ca Violetta din La Traviata, Mimi din La bohėme, Cio-Cio-San din Madama Butterfly, Silvana din La Fiamma, Adriana din Adriana Lecouvreur si Francesca din Francesca da Rimini.
Statele Unite ale Americii
Miricioiu a aparut de asemenea pe scenele lirice din Statele Unite ale Americii, de la Washington, DC, la Philadelphia, Dallas, si San Francisco, facindu-si debutul la Metropolitan Opera din New York ca Mimi (La boheme) in 1989. A jucat si in America de Sud, si anume la opera din Santiago de Chile si la Teatro Colon in Buenos Aires.
In 1992 a interpretat rolul Amenaidei din Tancredi de Rossini bucurindu-se de mult succes de Salzburg, dupa care a inceput sa se concentreze pe repertoriul de bel canto, abordind si alte roluri rossiniene ca Armida, Semiramide, Ermione, cit si roluri din Donizetti si Bellini in opere ca Anna Bolena, Roberto Devereux, Il pirata, Norma.[5]
In paralel Miricioiu a inceput sa colaboreze cu Opera Rara, aparind atit in lucrari de Rossini si Donizetti de mult uitate, cit si in opere de compozitori ca Pacini si Mercadante, in concerte si in inregistrari pe disc, ca de exemplu Ricciardo e Zoraide, Rosmonda d'Inghilterra, Maria de Rudenz, Maria, regina d'Inghilterra, Orazi e Curiazi, Emma d'Antiocchia, etc.
Repertoriul ei include si roluri verdiene din opere ca Ernani, Luisa Miller, I vespri siciliani, Don Carlo. A colaborat cu dirijori si directori de scena prestigiosi si cu solisti de prima marime ai scenei lirice ca Luciano Pavarotti,[3] Jose Carreras,[3] Placido Domingo, Jose Cura, Giuseppe Taddei[3] sau Roberto Alagna, ca sa numim doar citiva.