Benefica sau distructiva? Guma de mestecat este unul dintre cele mai populare, dar si controversate produse de pe piata alimentara. De ani de zile, cercetatorii se contrazic pe tema avantajelor si daunelor produse de guma.
Producatorii, ce au creat adevarate trend-uri si au ajuns sa castige milioane de dolari anual, sustin cu vehementa ca guma de mestecat te protejeaza de carii, iti albeste dintii si chiar iti imbunatateste memoria.
La inceputul anului 2010, insa, o noua ipoteza cu potential de controversa a fost lansata in lumea medicala: guma de mestecat ar putea fi cauza imbatranirii premature, cauzate de influentele negative pe care produsul-minune le are asupra sistemului digestiv.
Istoria gumei de mestecat
Guma de mestecat a aparut acum mai bine de 5.000 de ani, in perioada Neolitica. In Grecia Antica, in cultura aztecilor, dar si printre stramosii finlandezilor si ai amerindienilor, guma era consumata pe scara larga.
La origine, guma era extrasa din plante si rasini de copac, dar varianta care a cunoscut succesul mondial la jumatatea secolului al XIX-lea era fabricata din chicle, un soi de latex natural produs de un arbore tropical din America Centrala.
Astazi, chicle a fost inlocuit de cauciuc sintetic si foarte putine brand-uri mai trec prin odiseea exportului si a prelucrarii substantei exotice pentru a creea o guma de mestecat naturala.
Incepand cu Primul Razboi Mondial, arnata SUA a pus la dispozitia soldatilor cantitati semnificative de guma de mestecat, mizand pe efectele de reducere a stresului si mentinerea unei stari de alerta. De asemenea, guma de mestecat suplinea intr-o oarecare masura lipsa masurilor de igiena orala pe front.
Pro si contra
Este cunoscut faptul ca unele ingrediente din guma de mestecat fara zahar (aspartamul, spre exemplu) au fost corelate cu aparitia cancerului si a diabetului, dar si a disfunctiilor neurologice.
In vreme ce Institutul Stiintific Wrigley pretinde ca mestecatul gumei reduce stresul, un specialist in chirurgie maxilo-faciala sustine ca masticatia continua duce la spasme si dureri ale muschilor fetei. Psihologii din Marea Britanie sunt pro guma de mestecat, punand accent pe faptul ca aceasta stimuleaza memoria.
Autoritatile sanitare din Singapore sunt ceva mai precaute: dupa ce au tinut guma de mestecat in afara legii timp de 12 ani, acum au impus eliberarea ei doar cu reteta.