Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ultimul dintre Tarii Rusiei - Moartea unei dinastii
1.960 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
  Nicholae si Alexandra Romanov / Un destin tragic
2.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Obiceiuri de Sf Nicolae Germania
1.344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfarsitul Romanovilor
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sf.Nicolae in Olanda
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceausescu - Ascensiunea si decaderea lui | BBC |
2.137 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Eduard al VII-lea,Rege al Regatului si imparat al Indiei
1.551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eduard al VII-lea,Rege al Regatului si imparat al Indiei
1.322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Nicolae in Italia
1.613 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boris Eltin - Personalitati care au marcat istoria lumii
1.238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Ultimul dintre Tarii Rusiei - Nicolae si Alexandra

 
 
 
 
 
Adaugat de lazar 28.06.2015  Adauga la favorite 1.848 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ultimul dintre Tarii Rusiei - Nicolae si Alexandra

Nicolae s-a suit pe tron pe 1 noiembrie 1894, si la scurta vreme dupa aceea s-a casatorit cu Printesa Alix (din acel moment inainte Imparateasa Alexandra Feodorovna).

Ei au avut cinci copii: Marile Ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia si Tareviciul Alexei. Titlul de Tar, derivat din titlul roman Cezar, ajuns in rusa prin bizantinul Kaisar, a fost abolit oficial in 1712 de Petru cel Mare, dar a fost folosit in mod neoficial de-a lungul domniei lui Nicolae.

Nicolae facea fata si unor dificultati interne, nu numai situatiei internationale tensionate. Bunicul sau, Tarul Alexandru al II-lea, fusese asasinat intr-un atentat pus la cale de revolutionari, desi el era cel care facuse foarte mult sa imbunatateasca situatia economica si sociala din Rusia.

Revolutionarii nu erau dornici sa obtina puterea in cadrul regimului existent, ci luptau pentru rasturnarea tarismului (in copilarie, Nicolae si familia lui au supravietuit unei tentative de asasinat cu bomba plasata in tren).

O problema care complica mult viata familiei imperiale era chestiunea succesiunii. Alexandra i-a nascut lui Nicolae patru fiice mai inainte ca sa se nasca fiul lor, Alexei, pe 12 august 1904.

Tanarul mostenitor al tronului era bolnav de hemofilie, care pe la vremea aceea era practic netratabila si ducea in mod invariabil la o moarte prematura. Datorita fragilitatii autocratiei din acel timp, familia imperiala a ales sa nu divulge nimic in afara palatului starea sanatatii lui Alexei.

Disperata, Alexandra a cautat ajutor pretutindeni; l-a gasit la un mistic, Grigori Rasputin. Se parea ca Rasputin putea sa-l ajute pe bolnav cand acesta avea hemoragie interna, iar Alexandra a devenit din ce in ce mai dependenta de acest vraci si de sfaturile lui, pe care imparateasa le accepta ca venind direct de la Dumnezeu.

Nicolae voia sa fie iubit de supusii sai. Daca ar fi fost lasat sa actioneze dupa cum credea el, ar fi putut accepta sistemul monarhic constitutional si ar fi devenit un imparat reformator.

Revolutia si abdicarea

Inasprirea conditiilor de viata din spatele frontului si incapacitatea armatei de a mentine succesele militare temporare din iunie 1916 au dus la o serie de noi greve si tulburari in iarna care a urmat.

La sfarsitul „Revolutiei din februarie" din 2 martie (stil vechi)/ 15 martie (stil nou) 1917 Nicolae al II-lea a fost fortat sa abdice in numele sau si al tareviciului, in favoarea fratelui lui, spunand:

„Lasam mostenire succesiunea noastra fratelui nostru, Marele Duce Mihail Alexandrovici, si ii dam binecuvantarea noastra la urcarea pe tron."
Marele Duce Mihail a refuzat sa accepte tronul si a abdicat a doua zi, si astfel trei secole de istorie a dinastiei Romanov s-au incheiat.

Guvernul Provizoriu a hotarat la inceput sa-i tina pe Nicolae, Alexandra si pe copiii lor inchisi in resedinta imperiala, Palatul Alexandru. In incercarea de a-i indeparta din capitala si de a-i feri de posibile vatamari, guvernul lui Alexandr Kerenski i-a mutat in Tobolsk, in Siberia, in august 1917.

Ei au ramas acolo pe durata Revolutiei din Octombrie, ca mai apoi sa fie mutati de guvernul bolsevic intr-un oras controlat de Armata Rosie, Ecaterinburg.

Tarul si familia sa, inclusiv tareviciul Alexei grav bolnav, precum si cativa servitori care ii insotisera, au fost impuscati in subsolul Casei Ipatiev de un pluton de executie bolsevic condus de Iacov Iurovski in noaptea de 16 iulie spre 17 iulie 1918.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.