Un avort spontan este o experienta devastatoare cu care se confrunta o femeie indiferent cat de devreme s-ar intampla. Confor studiilor, aproximativ 15-20% din sarcini se termina intr-un avort spontan. Sunt cativa factori, cum ar fi varsta sau antecedentele medicale care pot creste sansele avortului spontan.
Chiar daca o femeie a suferit avorturi spontane in trecut, ea are toate sansele sa duca la termen o sarcina.
In cazul unor avorturi spontane repetate, este indicat sa se discute acest aspect cu medicul si cel mai probabil vor trebui efectuate analize, pentru a determina cauza acestora.
Un avort spontan in general incepe cu o sangerare sau o sangerare usoara si se poate agrava pana la pierderea sarcinii. Retine ca nu toate femeile sesizeaza simptomele inainte de producerea avortului spontan, dar daca consideri ca prezentati vreunul din simptomele acestea ar trebui sa consulti medicul.
Simptomele avortului spontan
Sangerari sau hemoragii usoare in sarcina
Orice fel de sangerare trebuie raportata medicului sau specialistului in sanatate. In jur de 20-25% din femei sangereaza in timpul sarcinii fara a avea probleme cu sarcina. Sangerarea nu inseamna intotdeauna ca ceva ar fi in neregula cu sarcina, insa este un aspect care va trebui discutat cu medicul. Un avort spontan de multe ori este precedat de sangerari sau sangerari usoare.
Sangerarea poate fi de culoarea rosu deschis, roz sau maro. Desi o sangerare usoara maro este mai putin ingrijoratoare decat cea rosie sau roz, un avort poate incepe cu o sangerare maro care ulterior se transforma intr-o sangerare de culoarea rosie sau roz. Mai sunt si alte motive ale sangerarilor in timpul sarcinii. Pot fi cauzate de implanturi, sarcina ectopica, sangerari usoare dupa actul sexual, sau probleme placentare.
Crampele in sarcina
Este foarte obisnuit ca o femeie sa aiba dureri si crampe in timpul sarcinii. Uterul se intinde si acest lucru poate cauza crampe sau senzatii de disconfort. Totusi, in cazul in care crampele se intensifica sau aveti crampe insotite de sangerari, acestea pot fi semne ale unui avort spontan. In acest caz trebui consultat medicul curant.
Dureri abdominale sau ale partii inferioare a spatelui
O femeie aflata pe punctual de a pierde o sarcina poate avea dureri abdominale sau ale partii inferioare a spatelui. Simptomele sunt asemanatoare crampelor sau a unei dureri difuze. Daca prezentati dureri acute de spate, acesta ar putea fi semnul unei sarcini ectopice. Unele simptome ale sarcinii ectopice sunt similare cu cele ale unui avort spontan. O sarcina ectopica necesita interventie medicala imediata. Daca simtiti dureri puternice, cu precadere intr-o anumita zona a abdomenului, consulta medicul de urgenta.
Presiunea pelviana in timpul sarcinii
Poti sesiza un fel de presiune in zona pelviana. Acesta nu este neaparat un simptom al pierderii sarcinii. Este foarte obisnuit ca aceasta presiune sa apara la inceputul sarcinii, dar daca pe langa aceasta presiune pelviana prezentati si sangerari sau crampe, acestea pot fi semnele unui posibil avort.
Lipsa simptomelor de sarcina
Nu toate femeile au simptome inca de la inceputul sarcinii. Cu toate acestea, daca ai simptome cum ar fi sensibilitatea sanilor, greturi matinale sau in cazul in care aceste simptome dispar brusc, ar fi indicat sa consulti un medic.
In general, daca ai doar senzatia pierderii sarcinii, nu trebuie sa te ingrijorezi, insa daca simptomele se reduc si apar sangerari usoare, sau alte simptome ale unui eventual avort spontan consulta imediat doctorul! In cazul in care ai facut un test de sarcina si a iesit pozitiv, urmat de unul negativ, ar trebui consultat medicul. Nu presupune ca intre cele doua teste ai fi pierdut sarcina sau ca testul pozitiv a fost fals. Un rezultat pozitiv, urmat de unul negativ poate indica o sarcina ectopica. Probabil iti va indica efectuarea unei ecografii si a unor analize de sange pentru a se asigura ca sarcina decurge normal