Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Iepuri- Alimentatia
1.177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 pasi pentru o viata mai sanatoasa
69 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orezul negru dusmanul colesterolului
605 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conservarea ananasului
1.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Care este cea mai sanatoasa tigaie
10 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa iti schimbi viata prin zece obiceiuri simple
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dieta pentru insuficienta cardiaca
168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasi pentru ingrijirea parintilor in varsta
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru o viata sanatoasa
1.999 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa antrenezi ORICE CAINE Elementele de baza
220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cele 17 Obiceiuri de baza pentru o alimentatie sanatoasa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.06.2015  Adauga la favorite 1.220 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Ca o faza naturala a evolutiei noastre personale, cred ca trebuie sa fim preocupati si de o alimentatie sanatoasa. Degeaba facem miscare, brain fitness, meditatie etc daca nu acordam putina atentie la ce si cum mancam. Riscam sa ne otravim singuri. La propriu.

Fiind un subiect destul de important pt mine si caruia nu i-am acordat atentie ani buni de zile (chiar am exagerat cu obiceiuri alimentare proaste), l-am abordat in ultima perioada cu maxima importanta.

Asa ca dupa o perioada de documentare intensa din ultima vreme, am ajuns la cateva idei de obiceiuri pozitive pe care ar trebui sa se bazeze o alimentatie sanatoasa.

obiceiuri-nutritie-alimentatie-sanatoasa

photo by Hichem Merouche

Acestea sunt de altfel obiceiuri pe care le consider de baza pentru oricine e interesat de un stil de viata sanatos. Inainte de a incepe, iti recomand sa le iei asa cum sunt, sfaturi, iar daca ai o problema medicala sa apelezi intai la sfatul unui medic.

Suplimentar, vezi care le poti implementa si care nu. Unele ar fi super sa le implementezi cat mai rapid (de ex. micul dejun), altele poate nu iti este asa usor, in functie de stilul de viata (de ex. proportia dintre alimentele proaspete si cele procesate iti va cere timp sa o pui la punct).

Dupa ce ani de zile poate ai neglijat aspectul alimentatiei sanatoase, nu e o idee buna sa schimbi de maine totul. Ia-o incet, cu un singur obicei pe rand. Dupa ce a devenit parte naturala a ta, treci la urmatorul s.a.m.d.

Sa-i dam drumul:

17 obiceiuri ca sa ai o alimentatie sanatoasa

1. Combinarea corecta a alimentelor

icon-florinrosoga-cifre01-v4Asta a fost de fapt principala mea preocupare pe parte de alimentatie sanatoasa: sa invat sa combin corect alimentele pentru a-mi ajuta organismul sa le digere mai usor si ca sa mentin o stare buna de energie.

Putem combina carnea, cerealele, legumele pastele etc in orice fel? Daca nu, de ce? Care sunt regulile de baza? Ei bine, exista cateva reguli destul de simple in acest sens. Si le voi detalia, insa intr-un articol dedicat, ca sa nu lungesc prea mult textul de aici.

2. Micul dejun este esential pentru o alimentatie sanatoasa

icon-florinrosoga-cifre02-v4Regula de baza pe care probabil ti-o va confirma orice doctor, nutritionist sau un simplu om batran: “Nu sari peste micul dejun". Ma repet – “Nu sari peste micul dejun“. Niciodata.

Micul dejun iti ofera energia de dimineata – cand esti cel mai productiv – si da tonul zilei. De altfel mesele in general ar trebui luate atunci cand avem nevoie de energie suplimentara. Daca vrei sa sari peste o masa, mai bine renunti la cina.

Mama mea obisnuia sa-mi spuna cand eram mic un proverb stiut din batrani – “masa de dimineata o mananci toata, cea de la amiaza o imparti cu un prieten, iar cea de seara o lasi altora“.

Mai multe informatii despre beneficiile micului dejun aici (sub foto este o galerie de imagini – dai click pe ele, iar in dreapta apar explicatiile).

3. Mestecatul mancarii

icon-florinrosoga-cifre03-v4Una dintre cele mai frecvente greseli legate de nutritie, generata si de stilul de viata fast-food este “infulecatul" in graba si tratarea meselor ca pe o obligatie. Problema vine din faptul ca in clipa in care mancarea este mestecata, in gura sunt secretate o serie de enzime care incep practic digestia alimentelor. Daca “infuleci“, acest proces nu mai are loc.

Suplimentar, mestecarea corecta transforma mancarea din bucati, intr-un bol alimentar, care aluneca in jos inspre aparatul digestiv si care este mai usor de digerat de catre acesta. Astfel simplificam munca intregului aparat digestiv si cantitatea de energie folosita pentru a descompune mancarea in elementele componente.

4. Etichetele de la produse

icon-florinrosoga-cifre04-v4Am inceput acum cateva luni sa ma uit pe etichetele alimentelor ce le cumparam. Vizam in special mezelurile, despre care am auzit sute de lucruri negative si prea putine pozitive. Am ramas surprins sa constat ca intr-unele mezeluri, de exemplu, cantitatea de carne efectiva era sub 50%.

Adica sunt mai multe elemente chimice adaugate suplimentar decat elementul de baza propriu-zis.

Citeam undeva ca sunt folosite app. 15.000 de substante chimice adaugate in alimente: coloranti, zaharuri, grasimi, suplimente nutritive, emulsificatori, agenti de ingrosare, stabilizatori, etc. O sa revin pe subiect, pe moment iti recomand sa acorzi atentie unor substante precum aspartamul, colorantii artificiali, Acesulfame K (E950) sau glutamatul monosodic. Suplimentar incearca sa incluzi alimente cu un mai scazut continut de sare, zahar sau grasimi.

Ce iti recomand aici este ca deocamdata cel putin sa citesti etichetele produselor pe care le cumperi. Intelegi ce au bagat acolo sau ai nevoie de un dictionar/ghid? Daca nu prea pricepi ce substante sunt acolo, ti se pare normal sa nu ai habar ce a fost bagat in acele alimente?

Pune mana, cauta pe internet despre substantele care se afla in salamul ce-l ai in frigider. Poate e totul Ok. Sau poate constati ca unele dintre ele genereaza boli precum… (te las sa descoperi singur).

5. Nu exagera cu apa, in timp ce mananci

icon-florinrosoga-cifre05-v4Prea multe lichide in timpul mesei duce la diluarea enzimelor digestive, care automat duce la ingreunarea digestiei – dureaza mai mult, consuma mai multa energie.

Recomandarea este ca in timpul mesei sa nu exageram cu bautul apei, sucurilor si lichidelor in general. De preferat la 20-30 de minute inainte/dupa masa (asta nu inseamna sa tii setea, ci sa nu exagerezi).

6. Consumarea fructelor

icon-florinrosoga-cifre06-v4Regula de baza pe care am invatat-o legat de fructe – si care mi se pare inca dificil de implementat – este ca fructele e bine sa nu fie amestecate cu alte alimente si consumate singure. Sunt printre cele mai rapid digerate alimente, suplimentar ele fermenteaza intens in stomac.

In cazul in care ai mancat ceva greu inainte si care dureaza pana cand va fi digerat (sa zicem carne grasa), va dura o vreme pana carnea e digerata, timp in care fructele vor astepta in stomac si vor fermenta in continuare. Asta duce la balonare si alte chestii neplacute.

Pe scurt fructele ar trebui sa fie la ceva distanta de celelalte mese. Sau sa constituie o masa in sine.

7. Alimente proaspete vs. alimente procesate

legume-fructe

sursa foto

icon-florinrosoga-cifre07-v4Cat din alimentatia ta este alimente procesate si cat e formata din alimente proaspete sau macar neprocesate? Suplimentar nu stii cum au fost procesate, ci speri ca totul e OK.

De obicei cele procesate au cantitati mari de zahar, grasimi, sare, conservati, aditivi si alte “chestii" (vezi partea cu cititul etichetelor). Mananci 75% alimente procesate si 25% proaspete? Asa crezi ca ar trebui sa fie proportia?

8. Masa de seara

icon-florinrosoga-cifre08-v4In ultima vreme, ocazional am sarit peste cina. Oricum, masa de seara trebuie sa fie lejera si pe cat posibil la ceva distanta de ora de culcare, astfel incat aparatul digestiv sa aiba suficient timp sa-si faca treaba.

Cum spuneam si la micul dejun, mesele ar trebui luate in acele momente ale zilei cand avem nevoie de energie suplimentara, iar noaptea nu e cazul. De fapt, poate fi cazul, dar acea energie sunt sigur ca o vom avea si fara o cina copioasa.

Suplimentar, atentie la cat alcool bei seara, atentie si la cafeina, tigari si alimente grase. Uite cateva informatii suplimentare pe subiect aici sau aici.

9. Ora de culcare

icon-florinrosoga-cifre09-v4Vezica biliara functioneaza optim intre orele 23 si app. 2, cand elimina toxinele. Nu exagera cu culcatul tarziu, sistemul digestiv va protesta.

10. Tine cont de ce-ti spune corpul tau

icon-florinrosoga-cifre10-v4E vorba de a tine cont de ceea ce iti spune corpul tau: simti ca ai mancat mult? Opreste-te. Ca ai mancat cam dulce? Las-o mai moale pe moment cu dulciurile.

Corpul ne transmite astfel de semnale, trebuie doar sa le ascultam.

11. Cand mananci pastreaza o stare emotionala pozitiva

icon-florinrosoga-cifre11-v4Ideea este de a mentine – pe cat posibil – o stare emotionala pozitiva atunci cand mananci. Nu e indicat sa mananci cand esti furios sau pe paleta de emotii negative. Daca esti stresat incearca sa te linistesti putin – fa cateva respiratii ample, iesi sa te plimbi putin sau fa ceva ce te binedispune.

Suplimentar apare problema mancatului emotional – esti nervos si te pui pe mancat. O anumita emotie o asociezi cu mancatul si treptat te trezesti ca ai ajuns la obezitate.

Personal nu am avut problema asocierii emotiilor cu mancarea, cand am emotii negative nu-mi prea arde sa mananc. Mai degraba mi se face sete. Cateva informatii in plus gasesti aici sau aici.

12. Temperatura alimentelor

icon-florinrosoga-cifre12-v4Nici gheata, nici fierbinte. Fierbinte e putin probabil ca vei manca deoarece te arzi, asa ca mai ramane partea cu mancarea prea rece.

13. O cana de apa dimineata

icon-florinrosoga-cifre13-v4Este un obicei pe care mi l-am format in ultimii ani si a devenit reflex, parte a rutinei de dimineata. Imediat ce ma trezesc, beau o cana cu apa (2-300 ml). Iti recomand ca iarna sa o lasi sa fie putin calduta. Eventual poti stoarce putina lamaie.

Apa calduta parcurge traseul digestiv si curata intestinele de ceea ce a ramas acumulat din ziua precedenta.

14. Redu consumul anumitor alimente

icon-florinrosoga-cifre14-v4Aici intra carnea rosie, alimentele rafinate, cele prajite, lactatele si mezelurile. Nu vorbim de a renunta complet la ele, ci de a reduce cantitatea lor si de a consuma mai multe alimente proaspete, legume si fructe.

15. Cafeaua, alcoolul, fumatul si o alimentatie sanatoasa

icon-florinrosoga-cifre15-v4Cafeaua si alcoolul ar trebui tinute sub control. Eu beau 1-2 cafelute pe zi, una dimineata si una la amiaza. Cea de amiaza am de gand sa o elimin, va ramane cea dis-de-dimineata.

Seara obisnuiesc sa beau un pahar de vin, vara poate o bere. Depinde de tine cat consumi. Legat de fumat, iti recomand sa renunti la tigari.

16. Bea suficienta apa pe parcursul zilei

icon-florinrosoga-cifre16-v4Sfatul clasic de a consuma zilnic lichide. Aici intra nu doar apa, ci si alte lichide pe care le poti consuma de-a lungul zilei – ceaiuri, sucuri, fresh-uri. Cantitatea recomandata variaza, eu mi-am propus sa beau 6-8 pahare pe zi.

Am ramas surprins sa vad cata apa bea baiatul meu. Toata ziua “mami/tati mi-e sete". Bea putin si continua joaca. Copiii isi asculta corpul, cand le este sete pur si simplu beau apa. Asculta-ti si tu semnalele transmise de corp, iar cand iti este sete, bea apa.

17. Scade consumul de mezeluri

icon-florinrosoga-cifre17-v4Sau renunta complet la ele si inlocuieste-le cu alte alimente. Uita-te singur pe etichete si o sa vezi cite chestii sunt bagate in alimente in Romania (nu stiu daca in afara e la fel). Incearca sa consumi carne in neprocesata, in forma ei “originala" – sa vezi fizic pulpa de pui sau pieptul etc. Nu te mai baza pe textul din eticheta care spune ca este carne.

Cauta, de curiozitate, cat e continutul de carne dintr-un salam si cat e chimicale? Vei constata ca de obicei carnea NU este majoritara. Deci nu e “salam de curcan" (cum zice pe eticheta), ci salam de chimicale cu 40% carne de curcan. Asta vrei sa mananci?
Florin Rosoga


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.