In fiecare an, in prima vineri dupa Paste, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Crestinii vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica.
Dupa slujba de sfintire a apei, preotii ii stropesc pe credinciosi cu apa binecuvantata si canta troparul: „Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta, pazeste pe poporul Tau". In credinta populara, acest cantec de binecuvantare, rostit de preot in timp ce multimea credinciosilor este stropita cu apa sfintita, are rol purificator, de indepartare a energiilor negative si a pagubei.
Nu se lucreaza in gospodarie sau la camp
Gospodinele respecta ziua de praznuire si nu spala, nu calca rufe si nu croiesc un lucru de imbracamite, pentru ca acesta nu va fi de folos si nu va fi terminat niciodata. Conform traditiei, pe vremuri, cine lucra era lovit de o boala din care nu isi mai revenea pana la moarte. In plus, in trecut nu se tesea nimic deoarece cu panza tesuta in aceasta zi nu se imbracau nici macar cei morti, pentru ca nu puteau fi primiti pe cealalta lume.
In mediul rural, gospodarii arunca apa sfintita peste vitele de povara, pentru ca acestea sa fie sanatoase si sa lucreze cu spor la lucrarile agricole. Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apa sfintita in ziua praznicului gradinile si livezile. Totodata, acest ritual protejeaza recoltele de efectele grindinei.