Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sfintii Constantin si Elena
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin si Elena-documentar 102 minute
1.207 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii de Craciun
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Datini si obiceiuri de Anul Nou,
1.603 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sezatoare populara in satul Tusa
1.347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Buna Vestire
1.187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin si Elena
735 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Constantin si Elena, traditii si superstiti
644 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce traditii si obiceiuri se pastreaza in Saptamana Mare
694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiuri de Craciun -Craii
1.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Traditii si obiceiuri de Sfintii Constantin si Elena.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.05.2020  Adauga la favorite 422 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pe 21 mai, toti credinciosii, catolici sau ortodocsi, ii sarbatoresc pe Sfintii Constantin si Elena, o sarbatoare extrem de importanta in calendarul bisericesc. De numele celor doi sfinti se leaga o serie de traditii si obiceiuri, mai ales ca datorita acestora crestinismul a devenit religie permisa si recunoscuta oficial. Sarbatoarea ii evoca pe imparatul Constantin cel Mare si pe mama sa, Elena Augusta. Potrivit statisticilor, aproximativ 1,8 milioane de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi.
In ziua cand sarbatoriti Sfintii Constantin si Elena, oamenii nu lucreaza, pentru a evita pagubele aduse holdelor. In alte zone ale tarii, aceasta zi este ultima in care agricultorii seamana porumb, ovaz sau mei. Tot ce va fi plantat dupa aceasta zi, se va usca. Cultivatorii de vita de vie respecta si ei aceasta zi cu sfintenie si nu muncesc. In caz contrar, graurii le vor manca strugurii.


Pentru a alunga duhurile rele, femeile afuma cu tamaie si stropesc cu aghiazma colturile si incaperile caselor. Tot pe 21 ai, taranii vor decide cine le va fi baci la oi, precum si cine le va pazi in timpul pasunatului. In plus, pentru a feri animalele de rele cat timp vor sta la stana, ei aprind un foc mare, stau in jurul lui si pun oile sa treaca prin el.

Cum sa-ti pastrezi norocul
Se spune ca in aceasta zi nu este bine sa renunti la o prietenie sau sa iei decizia de a divorta. Potrivit traditiei, in caz contrar, toata viata vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.




O alta traditie importanta este ca oamenii sa se fereasca sa aprinda focul. Se zice ca cine arde azi o creanga isi arde norocul pentru tot restul anului.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Constantin si Elena. Ce sa faci joi ca sa ai noroc si sanatate tot anul

In ziua praznicului Sfintilor Constantin si Elena, pentru voie buna si liniste in familie, este bine sa aduci in casa cel putin trei bujori imbobociti. Bujorul este simbolul acestei zile, care asigura armonia in familie, potrivit huff.ro. Pentru bunastare, unul din membrii familiei trebuie sa mearga la biserica si sa duca trei bujori sau flori de lamaita, precum si dulciuri facute in casa si paine.

Pentru ca duhurile rele sa nu fure sporul laptelui, oamenii au un ritual special. Se aduna in mijlocul gospodariei in jurul unui vas cu lapte si bat cu linguri noi de lemn in vasele in care se fierbe laptele de obicei. Ei au diferite strigaturi, prin care vor sa sperie vrajitoarele care ar putea fura laptele.

Sfintii Constantin si Elena, imparatii care au schimbat istoria crestinismului
In iconografia ortodoxa, Sfintii Imparati Constantin si Elena au intre ei asezata Sfanta Cruce, pentru ca Sfantul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfanta Elena in pamant. Cea mai insemnata realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul ajunge sa fie recunoscut de stat.

Sfanta Elena (Flavia Iulia Helena 248 – 329), mama Imparatului Sfantului Constantin cel Mare, a fost o femeie deosebit de credincioasa si cunoscuta pentru piosenia ei. A infaptuit pelerinajul in Palestina si in provinciile rasaritene, fiindu-i atribuite gasirea moastelor Sfintei Cruci a lui Hristos si aflarea ramasitelor celor trei magi.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Constantin si Elena. Ce sa faci joi ca sa ai noroc si sanatate tot anul

Se spune ca in timp ce era in pelerinaj, a vazut oameni care duceau un mort pe o colina unde erau 3 cruci. Acestia il apropiau de fiecare dintre ele. Ajungand la ultima, cand mortul a atins crucea, a inviat. Asa a fost descoperita crucea pe care a fost rastignit Hristos.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.