AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Giotto s-a nascut nu departe de Florenta, la Colle di Vespignano din provincia Mugello, intr-o familie saraca de tarani. Deoarece era nepotul lui Angiolo (Giotto ar fi fost diminutivul de la Ambrogiotto sau Angiolotto) si fiul lui Bondone, l-au numit Giotto di Bondone. Se povesteste ca pictorul Cimabue l-ar fi intalnit pe Giotto in timpul unei plimbari, pe cand baiatul pazea o turma de oi. Tanarul pastor era cufundat in desenarea unei oi pe o piatra, liniile desenului fiind ferme si precise. Cimabue a fost incantat de desen si l-a luat pe Giotto cu el la Florenta. In acele vremuri pictura era privita ca o meserie, principala sarcina a pictorului fiind aceea de a decora biserici, avand nevoie de multe ajutoare. Giotto l-a insotit pe Cimabue in calatoriile lui la Assisi si la Roma, unde maestrul avea de executat numeroase comenzi. Nu se stie exact cand a parasit atelierul lui Cimabue, insa cunoastem doua date care marcheaza pasirea in maturitate a lui Giotto: 1287, anul in care se casatoreste cu Ciuta (diminutivul prenumelui Ricevuta) di Lapo dell Pela, si 1290, cand picteaza prima sa mare opera, un crucifix pentru Biserica Santa Maria Novella din Florenta.
Dupa aceasta calatoreste la Assisi, unde picteaza in nava bisericii superioare o serie de fresce reprezentand viata Sfantului Francisc (1296-1299). Doi ani mai tarziu, Giotto realizeaza la Roma mozaicul reprezentand barca lui Petru, asezata in sala de coloane a Bazilicii Sfantul Petru. In anul 1300, la dorinta papei Bonifaciu al III-lea, Giotto realizeaza decoratia "Lojei fericitilor" din Bazilica San Giovanni in Laterano.
Picturile din Roma il fac celebru, Giotto inca nu implinise patruzeci de ani cand la Florenta are deja cateva case, atelier si numerosi elevi. Comenzile sosesc de pretutindeni. Picteaza la Rimini pentru calugarii franciscani fresce reprezentand minunile Sfantului Anton, picturi care - din pacate - s-au deteriorat in decursul anilor.
In anul 1311, Giotto se reintoarce la Florenta. Incepand din anul 1317, picteaza fresce in Biserica Santa Croce. Dintre cele patru capele zugravite de el, azi mai pot fi admirate doar doua: "Bardi" si "Peruzzi". In acelasi timp artistul realizeaza picturi si pentru Palatul "Bargello", care de asemenea nu s-au mai pastrat.
Intre anii 1328-1333, Giotto se gaseste la curtea regelui Carol Robert din Napoli. Dintre frescele pictate aici ne-au ramas doar cateva fragmente.
Galleria degli Uffizi, Florenta
Dupa intoarcerea sa la Florenta (1334), Giotto este decorat de catre consiliul orasului si devine intendentul tuturor cladirilor oficiale si fortificatiilor din oras. Este insarcinat cu conducerea constructiei Domului si proiecteaza "Le Campanile" (clopotnita) catedralei, a carei construire se incepe in anul 1334.
Giotto petrece urmatorii doi ani la Milano, unde lucreaza din insarcinarea Ducelui Visconti, dar din pacate din aceste opere nu s-a pastrat nimic. In 1336 este chemat la Avignon, unde era sediul papilor in acea epoca, dar Giotto nu mai poate onora comanda facuta, pentru ca pe 8 ianuarie 1337 moare. Este inmormantat in Biserica Santa Croce.
Dupa moartea lui Giotto, arta italiana rupe definitiv legaturile cu traditiile bizantine. In jurul anului 1415, arhitectul Filippo Brunelleschi incearca sa reprezinte in perspectiva Domul si Palazzo Vecchio din Florenta. Pictorul Masaccio picteaza Rastignirea pentru Biserica Santa Maria Novella urmand principiile perspectivei reale. In sfarsit, Leonardo da Vinci va formula definitiv regulile perspectivei pe baza principiilor optice