Ingrediente:
fasole - 500 grame, hidratata
morcovi - 3 bucati
telina - 1/2 bucata
ceapa - 1 bucata
radacina de patrunjel - 1 bucata
pastarnac - 1 bucata
ardei rosu - 1 bucata
patrunjel - 1 legatura, proaspat
leustean - 1 legatura, proaspat
suc de rosii - 250 ml
boabe de piper - 1 lingurita
sare - 1 lingurita
boia - 1/2 lingurita
cimbru - dupa gust, uscat
Pentru a face aceasta ciorba trebuie sa fierbem mai intai fasolea pentru ca are cel mai lung timp de fierbere. Fasolea are o modalitate mai aparte de fierbere. Puneti fasolea intr-o oala cu apa rece la fiert (apa cat sa acopere fasolea). Separat puneti o oala cu o cantitate similara de apa la fiert. Lasati fasolea sa dea in clocot. Dat fiind ca apa este rece ar trebui sa dureze aproximativ 20 de minute. Indata ce fasolea clocoteste surgeti apa din oala si puneti peste fasole apa clocotita din cealalta oala. Puneti din nou fasolea la fiert si apa curata in cealalta oala. In timpul fierberii apa trebuie schimbata de trei ori si dupa ultima schimbare lasata sa fiarba la foc mediu.
Nu adaugati niciodata peste boabele de fasole fierbinti apa rece deoarece se vor intari iremediabil.
Cat timp fasolea fierbe puteti toca legumele in cubuletele, mai mari, sau mai mici, dupa preferinte.
Verdeata se toaca marunt.
Dupa ce ati schimbat ultima apa, fasolea se lasa sa fiarba pana cand este aproape fiarta. Aceasta fierbere poate dura o ora, doua, trei, depinde de fasole. Daca aveti o oala care fierbe sub presiune nu va sfiiti sa o folositi. Ca sa aflati stadiul de fierbere al fasolei gustati pur si simplu din fasole.
Cand fasolea este aproape fiarta adaugati legumele taiate cubulete. Dupa 10 minute adaugati boabe de piper si cimbru. Lasati-le sa fiarba aproximativ jumatate de ora pana sunt bine fierte.
Dupa ce legumele sunt fierte adaugati sare, boia, cimbru, piper boabe si gustati pentru a potrivi gustul. Lasati sa fiarba 5 minute.
La final se adauga sucul de rosii si se mai fierbe 10 minute.