Planta de pedicuta contine urmatoarele substante: clamatina, anatina, licopodina, clavatoxina, nicotina, substante de natura flavonica, triterpenica, minerale, iar sporii contin: acizi grasi, acizi esterificati si fitosterine.
Pedicuta are proprietati diuretice, purgative, antitumorale, antireumatismale, combate caderea parului si ii stimuleaza cresterea si este eficienta contra transpiratiei abundente.
Indicatii terapeutice
Fitoterapia cu pedicuta este indicata in combaterea dependentelor (nicotinism, alcoolism, consum de medicamente), litiaza renala, vezicala, hepatite, ciroza hepatica.
In uz extern, preparatele cu pedicuta snt folosite pentru eczeme, dermatite (dermatita noului- nascut), arsuri, rani deschise, reumatism, lombosciatica, carcei la picioare, crampe musculare, paralizii faciale, hiperhidroza (transpiratia excesiva), hemoroizi, alopecie sau escare.
Precautii si contraindicatii
Se administreaza cu prudenta in caz de diaree cronica, enterocolita sau colita de fermentatie, pentru a nu produce iritatii cu spasme intestinale.
Nu se administreaza in perioada sarcinii si alaptarii.
Pedicuta este o planta care contine radiu, prin urmare nu se lasa mai mult in apa fiarta, nu se fierbe niciodata ci se toarna apa peste planta.
In toate afectiunile se ia o singura cana de ceai
Planta contine proteine, hidrati de carbon, substante minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloza, glucide, grasimi, rezine, mucilagii si vitamine (A, B1, B2, niacina, C, betacaroten).
Actiune
Compozitia semintelor plantei confera uleiului de rapita calitati cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, vitaminizante si nutritive.
Indicatii terapeutice
Sub forma de infuzie sau decoct din radacina de rapita, se pot ameliora afectiuni precum anginele pectorale, bolile renale, enteritele, guta sau chiar cancerul, in special cel mamar si de piele.
In plus, uleiul de rapita are calitati exceptionale in tratarea bolilor tubului digestiv, ajuta la drenarea ficatului, elimina contipatia si parazitii intestinali.
Pentru uz extern, se pot aplica comprese cu infuzie de planta sau felii de radacina proaspat recoltata, dar si ulei de parita, pentru vindecarea arsurilor mai usoare, calmarea durerilor, dar si vindecarea abceselor, degeraturilor, furunculelor si ranilor .
Precautii si contraindicatii
Nu au fost semnalate pana in prezent reactii
In cosmetica
Datorita continutului sau de vitamina E, uleiul de rapita are proprietati antioxidante si de regenerare celulara, asa ca poate fi adaugat in cada cu apa calda (la o temperatura suportabila pentru corp), seara, inaintea unei bai de relaxare de 15-20 de minute.
Dupa cateva reprize de rasfat de acest fel, vei observa ca pielea se tonifiaza iar corpul e plin de energie